söndag 4 juni 2017

Katsura Cercidiphyllum japonicum...

Lördagen blev en riktig upp och nergrävningsdag!

Det var inte alls planerat det bara blev så.
Först skulle en gammal Blåtry bort ur svalans bädd och en nyhet för vår trädgård, ett Bergskörsbär Prunus sargentii, skulle ersätta den. Efter att ha börjat med spade och såg insåg vi att det var dags att spänna för traktorn. Vi skulle flytta den stor som den var så det blev traktorfrakt till nya platsen i det vilda partiet intill vägen upp till huset. Många skottkärror jord behövdes för att täcka rotklumpen som placerades ovanpå marken i en svacka. Vi gör ofta så när vi planterar i det vilda- hittar en liten svacka, skrapar bort det översta gräslagret, placerar trädet/busken ovanpå och fyller upp med jord.
Sedan var det dags att fylla bra jord i gropen efter Blåtryet och plantera lilla Bergskörsbäret.

 Sedan till det vi visserligen planerat men som inte slutade riktigt som planerat.

Vi åkte till en utförsäljning med tanken att hitta ormbunkar till stumpery och eventuellt några små buskar. Den turen slutade med att vi hittade tre stora, 3,5-4 m, träd. En Katsura Cercidiphyllum japonicum, ett favoritträd som är lite kinkigt här, men vi bara måste prova. Vackert utspring i rött och härlig färg även på hösten. Ett troligt Augustipäron Pyrus communis, märkningen var borta. Ett Bergskörsbär Prunus sargentii, likadant som tidigare under dagen planterades, dock var det här mycket, mycket större. 

Träden bokades och sedan snabbt hem och hämta släpen. Spaden måste också med, den stora rejäla armespaden, så klart. Någon grävhjälp fanns inte utan det var bara att kavla upp ärmarna.Vi var tillbaka vid fyra och jobbade som galningar för att få upp träden och baxa in dem oskadda i släpen. Sedan var det bara lilla betalningen kvar, bara tre hundra per träd! Vilken affär! 

Lite tragiskt  är det allt

Många träd stod kvar i marken och jag undrade vad som skulle hända med resterna efter alla oss som handlat under dagen. Det visste man inte och det känns verkligen tragiskt om de fina träden förstörs nu när planskolan stängts på grund av sjukdom.


Plantering 

Efter en timmes grävande, bärande och baxande blev det korv utanför kiosken innan det bar av hemmåt och bärandet och baxandet till nya växtplatserna tog vid.

Katsurans rotklump var invaderad av åkerfräken så det var tur att den kunde planteras i det vilda partiet bakom huset. Där får den även vindskydd och lämplig skugga av andra träd.

Augustipäronet Pyrus communis planterades intill huset lite snett utanför där inte snön rasar ner från taket under vintern. Det var det minsta av det tre men väldigt vackert! Inte någonsin har vi planerat att köpa ett päronträd men nu står det där i gräsplanteringen och ser väldigt välplanerat ut.

Bergskörsbär Prunus sargentii har vi verkligen velat ha och nu i år har vi helt plötsligt tre stycken! Två små hittade vi hos en växtbutik och bara måste köpa. När vi såg det här stora med sitt vackra vårutspring i brons bara måste vi ha även det. Helt galet vackert och så stort!

Nu håller vi tummarna för att det svala vädret fortsätter så träden får möjlighet att etablera sig. Vi kommer att duscha både löv och stammar för att svalka och tillföra fukt nu när rötterna är kapade som det blir när de grävs upp.

Det här blev en dag att minnas!

5 kommentarer:

 1. Så härligt med en massa små vackra träd! Här är det tvärtom, jag får klippa ner och ta bort och gubben min gräver upp.....alltså sådana som inte klarat våren. Dock har jag inte gett mig på vår fina klotrobinia ännu. Ger den en chans att hämta sig, men dom få bladen är inte bara få, utan dessutom väldigt små så det ser inte kul ut.
  KRAM och lyckat till med dom fina inköpen!
  Susie

  SvaraRadera
 2. Alltid tråkigt när träd dör. Här har det gått ovanligt bra, vi hade inte heller några problem med snötyngden i vintras så det mesta är i toppform. Än så länge ska väl tilläggas, man vet aldrig vad som händer.

  SvaraRadera
 3. Å jag ser direkt en liten mini körsbärslund framför mig :) Tråkigt med sjukdom men samtidigt härligt att kunna fynda för småpengar i sammanhanget.

  Ha det gott! Carina

  SvaraRadera
 4. Tråkigt med plantskolan, men hade ju varit ännu värre om ni inte varit där och räddat några träd. Så smart att svalka träden!
  Grattis till fynden
  /Anette

  SvaraRadera
 5. Spännande å se hur det går med dina Klockrankor...provade själv för två år sen här i Sävar och det växte snabbt med mycket blad o i slutet på sommaren nästan höst då först kom några blommor!!!
  Lycka till med dina iaf!
  Hälsningar Sävarlena

  SvaraRadera


Tack! Jag blir så glad för din kommentar! Den behöver inte vara lång.
Ulrika

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...