tisdag 8 november 2016

Ny spaljé önskas!

Nu är denna saga definitivt slut!

 Den 30 oktober 2016 var brytbönorna nerplockade, landet rensades bara persilja, malätna kålplantor och lavendel fick stå kvar. 
Spaljén är skraltig men får stå där så länge, lär väl raseras av snön i vinter.

Så här har det sett ut tidigare
September 2016

 September 2015

 Augusti 2014

Augusti 2014 


Tillbaka till nuläget.
 Spaljén har alltså stått här sedan sommaren -14 med gott betyg. Den var väldigt jobbig att göra men vi har trivts med den.

 Nu är den så försvagad på alla håll och kanter att en ersättning inför nästa säsong krävs.
Tanken på att fläta/snickra en ny av träpinnar är ruskigt avskräckande!  Det blir till att beställa en helt ny av armeringsjärn i liknande modell, men mycket mer hållbar.

Fem gavlar av armeringsmatta och sedan långa armeringsjärn som läggs in mellan dem borde bli ett bra stöd för sparrisarna som bor på baksidan av spaljén.
Sparris blir väldigt stora och tunga under sommaren och behöver kraftiga stöd.


Augusti 2014

Vilken stil det blir här nästa år är höljt i dunkel.

8 kommentarer:

 1. Snyggt, annorlunda och ganska tåligt har det väl varit ändå om man tänker att de stått där några år. Ska bli kul att se hur det blir till nästa år. Fina bilder!!
  Ha det gott!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Den har klarat sig otroligt länge egentligen men det blir bra med något hållbart för framtiden.

   Radera
 2. Ta det med ro! Visserligen var den gamla spaljén jättesnygg, men nu får du fundera ut hur den nya ska se ut. Ett trevligt planerande så här vintertid.....
  KRAM - Susie

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack det ska jag. Skiss på en ny är klar ska bara få någon vänlig själ att förverkliga den.

   Radera
 3. Jag blir väldigt imponerad av kålhuvudena. Spaljen är snygg... men kålen :) Jag såg en omvänd variant av er i armeringsmatta i somras. Alltså formad som en solfjäder, bredare upptill. På den platta och ganska låga ställningen hade de spaljerat en vinbärsbuske. Har fotat men inte hunnit fixa bilderna. Men det var väldigt snyggt och hållbart när det väl är gjort.

  Ha det gott! Carina

  SvaraRadera
  Svar
  1. De kålplantorna var imponerande och så vackra att man inte ville skörda dem. En spaljé i solfjädersform vore också fint. Vi får se hur det går med denna beställning. Kanske beställer vi fler i andra modeller om det går bra.

   Radera
 4. Hei!
  Jeg liker veldig godt å lage ulike klatrestativ. Dessverre holder de ikke så lenge. Dine pyramider er kjempefine.
  Hvordan klarer du å få kål som er så kraftig og ikke er oppspist av larver? Asparges klarer seg ikke her. Hagen ligger i sone H3 så det skulle ha gått greit.
  Ha det godt! Anne

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var nog ett bra kål år 2014. Dessutom sprutades de med ett biologiskt medel mot larver ett par gånger under säsongen. Tyvärr blev de angripna av kålflugans larver senare på säsongen. Vad man använder mot kålflugorna vet jag inte. Sparrisarna har jag sått själv så de har vuxit här sen de var små kanske därför de klarar sig så bra. Väldigt väldränerat är det där de står också.

   Radera


Tack! Jag blir så glad för din kommentar! Den behöver inte vara lång.
Ulrika

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...