torsdag 20 oktober 2016

Clematis Miss Bateman

Miss i kalendern?
Nog är det sent för den storblommiga Miss Bateman att blomma nu. Blomningstiden ska normalt vara i juni/juli inte i slutet av oktober. Den kan i och för sig remontera så det är väl det den gör nu. Men som man säger - bättre sent än aldrig!
Den är fantastiskt vacker med sina stora grön/vita blommor bland de murriga höstfärgerna. En gång i tiden var den en stackars rea planta som fått på tok för mycket fukt i plantskolan. Som vanligt var jag tvungen att köpa och rädda den. Liknande utmaningar lockar mig. Den tog sig med tiden, men har inte orkat blomma förrän nu. Dessutom såg den ut att ha frusit bort under förra vintern och tog mycket god tid på sig innan de nya skotten spirade upp från underjorden.
Jag hade faktiskt räknat bort den och några andra Clematis plantor. Som tur är har jag lärt mig läxan och avvaktar länge innan någon grävning eller nyplantering sker där något antagligen har dött eftersom de ofta återuppstår när man minst anar det.

***
Trädgårdstips
Dagens trädgårdstips blir därför att avvakta om du misstänker att någon växt har dött under vintern. Avvakta länge för de kan till och med dyka upp först året därpå ibland.

***
Clematis Miss Bateman är framtagen av Charles Noble 1896 och fick sitt namn efter Miss Katherine Bateman, dotter till James Bateman som i sin tur var en känd orkidéodlare.

7 kommentarer:

 1. Hei!
  Er så enig. Hun er vakker. En gang "forsvant" en clematis. Jeg var sikker på at den var død, men plutselig så var den der igjen med blomster. Tenkte at det var et mirakel. Den lever fremdeles.
  I hagen må man ha tålmodighet.
  Morsomt å lese om den omsorgen du viser for planter som er feilplassert.
  Ha det godt! Anne

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det känns verkligen som mirakler när det man trodde var dött återuppstår och blir ännu vackrare är förut.

   Radera
 2. Mycket tjusig är hon Miss Bateman. Clematis bör man ha stort tålamod med, jag har upplevt an planta som inte visat sig på två säsonger och ändå kom tillbaka.

  Tyvärr har jag nog förlorat Miss Bateman.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis så är det nog även med andra växter, att de växer under jord ett tag, inte bara Clematis. Synd när en så vacker planta försvinner.

   Radera
 3. En MYCKET VACKER Clematis! Och du har helt rätt, med tiden har man lärt sig att vänta...och vänta...och vänta - innan man tar bort det som man tror är dött. Fast ibland orkar man inte det!!
  KRAM - Susie

  SvaraRadera
 4. Man blir ju så lycklig när det man grävt ner äntligen ger sig till känna! En bra devis från dig att ha tålamod och se tiden an. Vad som helst kan hända efter flera år. Vad roligt att din klematis kom tillbaka.

  Tack för att du kommenterade på min blogg. Så roligt! Skriver ju så sällan att man tror man ska vara bortglömd.

  Ha det gott
  Kristina

  SvaraRadera
 5. Kan skriva under på det tipset. Det är många växter som visat att viljan att leva är stor, väldigt stor om man ger de tid :)

  Den vackra damen står på önskelistan här. Din härliga bild gör den ännu mera spännande. Det är oftast bättre att se 'riktiga' trädgårdsbilder framför plantskolebilder.

  Ha det gott! Carina

  SvaraRadera


Tack! Jag blir så glad för din kommentar! Den behöver inte vara lång.
Ulrika

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...