söndag 14 februari 2016

Rhododendron såtips

Våga testa det är inte svårt!

Liten frösådd planta i alpinpartiet och Azalea 'Mandarin Lights' som kanske har några frökapslar kvar om jag har tur. Den har jag inte provat att fröså tidigare.

Så här gör jag när jag sår.

Sikta den naturella torven 

Blanda ungefär lika delar torv med en blandning av perlit, grov sand, fint grus 4-8 mm (akvariegrus fungerar också) och små leka kulor. Det är nog inte så noga hur man blandar och man behöver inte alla ingredienser huvudsaken är att blandningen blir porös. (Lika delar torv och perlit rekommenderas i Svenska Rhododendronsällskapets såråd.)
Det är en fördel att använda djupa krukor då plantorna utvecklar långa rötter. Fyll jordblandningen i krukan utan att packa den och sprid väl rensat frö ovanpå ytan. Skräp från frökapslarna kan gynna mögel som skadar plantorna så rensa noga. 
 Fröerna som är ljusgroende ska absolut inte täckas. 
Vattna efter sådd och gör det underifrån!
Ställ krukan i en bunke med ca 3 cm djupt vatten och låt jordblandningen suga upp det den behöver under ett dygn. Ibland måste man fylla på vatten om det blivit torrt i botten av bunken. 

När krukan är genomfuktad täcks den med plastfolie och en gummisnodd som sluter till runt om. Jag ställer krukorna under extra ljus på direkten, vanliga lysrör går bra. Här står krukorna i söderfönster och som man ser på bilden rätt nära under lysrören. Det finns fina, nätta lysrörsarmaturer för växter i handeln. Kostar några hundralappar och fungerar jättebra. Temperaturen dagtid för mina sådder är 23-24 grader när lysrören är tända under ca 17 tim. Nattetid är det mörkt och då sjunker temperaturen till 17-18 grader. 

Vattning?
Jag brukar fortsätta vattna krukorna underifrån när det behövs. Eftersom de är så väl fuktade efter sådd klarar de sig ganska länge. Man kan börja ge svag lösning när plantorna vuxit till och har fått ca 3 blad efter hjärtbladen.
En svag dos vid varje vattning med 0,1 ml Vitagro/liter vatten rekomenderar Svenska Rhododendronsällskapet. Eftersom jag vattnar underifrån och inte så ofta brukar jag öka på dosen lite. Man kan även duscha plantorna försiktig med den svaga doseringen 0,1 ml / liter vatten.

Efter förra inlägget om Rhododendron sådder fick jag några bra frågor.
Här kommer svaren:

Frökapslar på Rhododendron Mikkeli

 Är det bara att plocka frön och så, även nu på vintern? Ja visst, det brukar gå jätte bra att plocka frön nu och nu är även bästa tiden att så. Låt kapslarna torka då brukar små frön, ibland bara som pulver, falla ut. Rensa bort allt som ser ut att vara skräp, det kan mögla om det hamnar i sådden.

Vilket medium har du i såkrukorna utöver torv? Perlit, grov sand, fint grus 4-8 mm (akvariegrus fungerar också) och små leka kulor. Kolla särskilt att torven är helt naturell.

1 del torv +1 del perlit i krukorna (Svenska Rhododendronsällskapets tips)
1 del torv +1 del blandning av perlit, grov sand, fint grus 4-8 mm (akvariegrus fungerar också) och små leka kulor (mitt tips) 

Har ingen växtbelysning men om jag testar att så, går det bra att ställa ute istället? Jag vet inte hur bra de gror ute men det blir en kortare tillväxtperiod och enligt Svenska Rhododendronsällskapets såråd hinner inte plantorna bli tillräckligt stora för att klara den första vintern då. Små plantor brukar inte vara lika härdiga som de större plantorna. Jag tog in många av mina allra första plantor första vintern då jag var osäker på om de skulle klara sig. Nu lämnar jag alla ute för det är besvärligt att ha dem stående inne i källaren där de ska vattnas regelbundet. När jag sår inne i början av februari hinner de bli tillräckligt stora och de flesta klarar vintern utan problem.

Har du öppen eller kontrollerad pollinering från dina egna växter? Här är det ingen kontroll utan fritt fram ;) Det blir spännande att se resultaten! Hybriderna är redan korsade så där blir inte avkomman exakt som föräldrarna.

Jag får återkomma med den fortsatta skötseln längre fram.


5 kommentarer:

 1. Så himla spännande att läsa hur ni går till väg!!Vilka gröna fingrar ni har:)
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 2. Oj, vilket tålamod du måste ha! Spännande!

  SvaraRadera
 3. Så där ja...nu har du definitivt inspirerat mig. Efter att ha läst ditt förra inlägg så gick jag ut i trädgården och knipsade några fröställningar från R. camtschaticum och satte kapslarna i en glasburk för att torka. Nu har fröna ramlat ut, hela botten i burken är täckt av pyttesmå frön.

  Jag följer dina instruktioner och tänker testa i söderfönster då jag inte har något bättre ställe - går det så går det. Nu gäller att få loss torv ur den infrusna balen...

  Tusen tack Ulrika!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Härligt! Hoppas det går bra för dig! I morgon jag ska ut och se om Azaleorna har kvar sina frökapsalar.

   Radera
 4. Hej Ulrika ! Vad kör du med för jord när du sår ? Blandar du även i grus i allt de du sår? Ska läsa mer ur du gör! /Stina innertavle

  SvaraRadera


Tack! Jag blir så glad för din kommentar! Den behöver inte vara lång.
Ulrika

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...