lördag 13 februari 2016

Kärlek till växter

Vilken är din favorit? 
En omöjlig fråga för mig,  jag har så många som jag tycker om. 

C. potanini i Tromsö Botainska 2013

Vissa dagar är det den och vissa dagar en annan. När jag väljer idag blir det helt självklart Cremanthodium. Anledningen till det valet är att det är väldigt vackra och svårt att få tag på, både frön och plantor. De är dessutom svåra att odla och får man tag på frön har de verkat nästan omöjliga att fröså. Det är något som gör att de frön som plantorna sätter oftast inte gror vid sådd. Riktigt vad det är för fel vill jag inte ge mig in på att försöka besvara.

C. rhodocephalum Tromsö Botainska 2013

C. oblongatum Tromsö Botainska 2013

C. sp i vår egen trädgård plantan kommer från Spezialplant.

Svåra utmanande växter gillas! 
Efter en hel del misslyckanden med plantor och frösådder har det vänt. I trädgården har vi en enda planta som överlevt en rosa liten juvel Cremanthodium sp. dessbättre verkar den trivas bra, den växer till och kunde vegetativ förökas förra sommaren! En känslig planta som den får man närma sig försiktigt. Med varlig hand skrapades först lite av gruset undan från rothalsen. Några små plantor som växt ut från moderplantan frigjordes och navelsträngen kapades med skalpell. Gruset föstes tillbaka och modern fick vila och vatten. Två små nya plantor planterades ut i trädgården på svala platser och en planta krukades. 

Lycka i sålådorna
Igår var glädjen stor när jag lättade på plasten och tittade till sådderna. I fyra av de sex krukorna med Cremanthodium sådder skymtade små gröna hjärtblad bland gruskornen. Fröerna såddes för tio dagar sedan och har stått i fönstret under lysrör dagtid. De som grott är : C. liniare, C. arnicoides, C. brunnei-pilosum, C. nepalense. 

Så tips
Cremanthodium vill ha ljust och varmt för att gro. Fröna såddes ovanpå jorden och täckdes med ett tunt lager akvariegrus. Vi ger inget vatten ovanifrån när vi sår utan krukorna får stå i plantlådor med ca. 2-3 cm djupt vatten i botten för att suga upp den fukt jorden behöver. Det kan ibland behöva fyllas på vatten. Efter ett dygn i "fotbadet" flyttas krukorna till fönstret och lysrören. Kukorna täcktes med plastfolie som vänds varje dag för att avfukta. Alla frön kommer från pavelkaalpines.cz
Får man tag i matade, grobara frön är det kanske inte så svårt. Det kan säkert bli svårt att få dem att överleva tiden fram till utplantering, men jag ska göra mitt bästa. Svalt, ljust, lagom med gödsel och givetvis mycket kärlek och omtanke!
  
Mer om Cremanthodium sp. och odlingstips. 

8 kommentarer:

 1. Naturen och växterna ger så mycket! Här kämpar jag mest på med mina pelargoner som i år tycks ha gett upp helt. Önskar dig en fin helg.

  SvaraRadera
 2. Fantastiskt roligt att sådderna lyckades.
  Jag har försökt med svåra fröer , de har grott men sedan försvunnit.
  Den rosa blommande cremanthodium som du har skulle jag gärna vilja provodla också.

  Önskar dig en riktigt fin helg

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi hoppas att delningarna ska klara sig så att vi så småningom kan föröka dem och få ett litet överskott. Om några år kanske det är möjligt att komma över en planta.

   Radera
 3. Den frågan är inte lätt att svara på. Jag brukar svara de som blommar just nu. För så är det ju. Man gillar de som blommar just för stunden.
  Kommer frågan i oktober så är svaret detsamma som april fast det är andra växter som blommar då.
  Ha en fin alla hjärtans dag.
  Annika

  SvaraRadera
 4. Heisann... så heldig du har vært. Har aldri lest om disse vakre blomstene før, men de trives altså godt i Tromsø! Lykke til med veksten. Ha en fortreffelig valentinssøndag ;:OD)

  SvaraRadera
 5. Håller tummarna för att du lyckas - otroligt spännande!

  SvaraRadera
 6. Ja, det finns inte många som förstår hur man kan lägga så mycket tid och omsorg för att få de små att gro och växa. Jag håller alla tummar och tår!
  Ha det bäst!
  Hélena

  SvaraRadera
 7. Spännande läsning för mig. Ska genast kolla länken för frön. Jag väntar fortfarande på mina. Roligt att ni lyckats föröka den rosa juvelen :)

  Ha det gott! Carina

  SvaraRadera


Tack! Jag blir så glad för din kommentar! Den behöver inte vara lång.
Ulrika

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...