torsdag 2 januari 2014

2013 i snabbversion del 1

Januari, februari, mars, april, maj och juni.....

collage, januari, 2013
Under januari låg snön djup, vi åkte skidor i en härlig vintervärld. Första januari hade vi runt 0 gradigt men sedan visade termometern på minus varje dag. Kallast var det den 17.de med -26 grader. Inne i värmen drömde jag om en ny kamera, att få se vild Guckusko Cypripedium calseolus i naturen och att uppleva planteringarna i Tromsö Botaniska. Fröfen kom på besök, viftade med sitt lilla spö och så var de första fröna i jorden. Presentationer av planteringarna här i trädgården påbörjades, roligt men tidskrävande.

februari, 2013, kollage
Februari var också snörik och bjöd på minusgrader fram till den 25:e då det blev 3 dygn med +grader sedan gick vi på minus igen. Frösådderna fortsatte inomhus och jag gladdes av de goda resultaten de upphängda lysrörsarmaturerna skapade. Sälv hängde jag på Moseplassens roliga utmaning, X-faktor. Missade första delen, rosa, men var med på resten. Lyckan var stor när jag fick veta att två av bidragen kom till final! Det blev inte vinst men två finalplatser var mer än jag väntat mig. Här är bidragen som gick till final 
 De andra bidragen har också etiketten X-faktor.

mars,2013
Första marsdagen firade bloggen 2 år! Månaden fortsatte med minusgrader alla dagar! Nu var snön ännu djupare ca 70 cm! Inga vårtecken så långt ögat kunde se men inomhus växte det bra under lysrören. Jag tog sticklingar från en köpt liten stickling av fylld hängpetunia och lyckades så bra att jag ska göra likadant i år. Annars var det bråda tider, förutom jobb och plantodling skulle en furuhylla byggas om och målas, i jobbet skulle jag pimmas (data utbildas) vilket skulle ske efter arbetstid och sedan tas ut i komp. Pimningen skulle jag klara av innan trädgårdsäsongen började på allvar, hade jag bestämt.

collage, april, 2013
April min egen månad! Då  föddes jag och nu hade det gått hela 50 år sedan dess! Trots det började  månaden som trist, kall och tråkig. En släng av skaparlust slog till under påskhelgen och en aurikelteater snickrades av gammalt virke. Nu hade jag en liten teater för aurikler ,dessvärre saknades aurikler i lämplig storlek, men jag ska fixa några till nästa vår. Den 13:de vände vädret så smått och fram till den 16:de pendlade det mellan -1 och +5, fortfarande väldigt grått och trist. Sedan visade termometern plötsligt stigande temperaturer och den första gula Krokusen kunde slå ut den 17:de! Äntligen! Det är alltid som en signal, en fanfar för att VÅREN är här! Pimningen gick som planerat bra och sista uppgiften skickades in, skönt! Pysslet med plantor inomhus fortsatte och det vi beställt från Botanicus kom och skulle tas om hand. Ett sant nöje! Öppen trädgårds kvällar för året bestämdes. Det kan du läsa om här: Öppen trädgård 2013. Första trädgårdsrundan till fots gick delvis i djup snö. En blommande Julros Helleborus niger blommade så fint den 26:e, vi besökte Trädgårdsmässan på Nolia, de fyllda Snödropparna slog äntligen ut, murgrönan Huldra var lika grön som innan vintern och många Krokusar öppnade sig mot solen.

collage maj 2013
Maj och varmt! Den första humlan for runt som en våryr trädgårdsägare. Tillslut fastnade den på bild och jag satte igång med den stora vårrensningen! Finns bara ett sätt att få det gjort och det är att sätta igång! Små Rhododendron plantor pricklades en regnig maj dag. Tänk att det var så lätt att så Rhododendron! Vecka 20 var jag ledig för trädgårderande och fick en inbjudan till casting för ett nytt trädgårdsprogram, som ska börja sändas i januari -14. Lite roligt, men kändes inte alls som min grej, jag tackade nej. Vi besökte Larz Danielsson/Spezialplant och tokshoppade som planerat. På en av skogspromenaderna hittade vi murklor. Den 18:de hade vi härligt varmt +25 i skuggan och växterna formligen exploderade! Vi njöt! Tulpanerna blommade tidigt och Maackia amurensis var som vanligt sist av alla att visa sina silverblad. Maj blev den varmaste som uppmätts i Umeå på 153 år! Inte illa! 

juni 2013
Juni var torr och varm, i mitten av månaden önskade vi oss regn och fick det. Loppisfyndade nya amplar, fixade pallkrageodling och grävde en hel del i trädgårdslanden. Vi drog ut på en växtexpedition med målet att hitta Guckusko Cypripedium calseolus och lyckades. Det var en känd lokal med många ovanliga växter för våra breddgrader, ett helt sagolikt ställe och visst hittade vi även "Drottningen" bland orkidéerna! Vilken lycka! Den 20:de tog jag tag i det första "tråkstället" som fick sig en riktig "makeover". Den här sommaren skulle flera tråkiga ställen snyggas till. Under midsommarhelgen var jag ute på två skogsturer och såg till min förvåning stora hjortronkartar och små kantareller. Det var ovanligt tidigt! Upptäckte hur snygg Strätta, Angelica sylvestris, egentligen är och den växer vild lite överallt. Numera är det en önskeväxt till trädgården undrar om det finns frön att köpa någonstans? Sista arbetsveckan kom och vi hade avslut på Öppen Trädgård den 26:e. Nu lade sig lugnet över trädgården.
Det var första halvan av 2013.
Snart kommer den andra.
Hejsvejs!

6 kommentarer:

 1. Hei! Det er så morsomt å følge utviklingen i et hageår. Du tar veldig gode bilder og jeg stemte på deg på X-faktor. Gleder meg til fortsettelsen. Ha det godt! Anne

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ååå tack så snällt! Sitter just med fortsättningen, mycket intressant hände på andra halvan.Tänk att man glömmer så fort. Ska bli bättre på att skriva upp tänker jag och skaffa trädgårdsdagbok.

   Radera
 2. Vilken välskriven sammanställning! Underbara collage!
  Ser fram emot nästa del.
  Gott nytt trädgårds år!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Merja! Ja den är som sagt på gång, bara jag får ordning på händelserna så kommer den. Mycket händer i en trädgård, små saker kan också vara viktiga men glöms tyvärr väldigt lätt bort.

   Radera
 3. Vilken härlig återblick av 2013! Visst är det fint med Strättor, kommer ihåg något program med Anne Just när hon planterade in Strättor i planteringarna i Haven i Hune, de fick sedan fröa av sig och sprida sig själva. Det blev jätte-fint. Tack för tipset med etiketterna, det är ju toppen att kunna återanvända saker./ Kram Titti

  SvaraRadera
  Svar
  1. Minns också det programmet, det var bra! Jag är så glad för det tipset varje gång jag rengör etiketterna :)

   Radera


Tack! Jag blir så glad för din kommentar! Den behöver inte vara lång.
Ulrika

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...