torsdag 24 januari 2013

Planteringar/Surhålet

Vi kan väl inte riktigt skryta med vackra namn på våra planteringar vad nu det kan bero på.... kanske är det här ingen romantisk trädgård heller. Surhålet har den här planteringen hetat sedan den en gång i tiden blev just ett surhål. Från början när vi skalat av hällan här, hittade vi en stor fördjupning som vi fyllde med jord, några trampstenar och planterade. Allt fungerade bra tills det började regna ordentligt och vattnet blev stående i en jordfylld fördjupning som saknade avrinning. Växterna ruttnade och planteringen var helt plötsligt ett riktigt surhål. Så enkelt var det och så har det ofta gått till när våra planteringar fått sina namn. Utseende, placering, tillfälligheter eller händelser i samband med anläggning av de olika planteringarna har påverkat namngivningen. Noggranna planeringar, ritningar och förutbestämda stilar har vi aldrig pysslat med. Här blir det som det blir och det blir vi nöjda med, för det mesta!  
Surhålet höjdes upp med stora stenar på tre sidor och fjärde kortsidan ligger numera i nivå med gräsmattan.

Planteringar/Surhålet
17/5
Brunröda dagliljor Hemerocallis fulva
 18/5 Här har Brunröda dagliljor Hemerocallis fulva, flyttats till kanten.

Surhålet
 4/6 Surhålet sett från sydväst, ovanför stigen ligger Stensättningen, som jag berättade om i söndags. På vänster sida skymtar Alpinpartiet, som jag ska berätta om så småningom.
Surhålet

 Förgätmigej
7/6 På östra sidan mot gräsmattan, breder Förgätmigejen ut sig på försommaren i sällskap med Sockblommor, Lungört och rödaktiga Pionblad. 
sent på kvällen
Samma sida men lite längre åt vänster, samma dag, men sent på kvällen.

7/6 På norra sidan mellan stenarna trivs vilda ormbunkar som invandrat från skogarna intill.

15/7  En bild från norr med Tuviris Iris setosa, framför stenkanten. Stigen mellan Surhålet och Stensättningen går in där till vänster. 

Blå strandiris Iris sibirica
Blå strandiris Iris sibirica, Jättedaggkåpa Alchemilla mollis och knallröda Blodfingerört Potentilla atrosanguinea hänger över kanten mot söder.

Mosebrinnande buske Dictamnus albus
Under ett litet Amerikansk hagtornsträd Crataegus intricata, växer Doftpion Paeonia lactiflora 'Festiva Maxima' och Mosebrinnande buske Dictamnus albus. 

Stjärnflockan Astratia major 'Rosensinfonie
3/8 Mera Jättedaggkåpa, det här är den enda av våra planteringar dom får härja i, här är den kompis med Stjärnflockan Astratia major 'Rosensinfonie'.

sen höst i trädgården
13/10 Norra sidan, sen höst och bara några få Ligularia som forfarande blommar.
Ligularia och ormbunksblad.
Ligularia och ormbunksblad.

Fortsättning följer.....

4 kommentarer:

 1. Helt underbara bilder som får det att dra i trädgårdstarmen ännu mera...längtan är stor nu....=)

  Kram Ninni

  SvaraRadera
 2. Jättekul att få ett sammanhang till bloggen, glimtar av hur trädgården hänger ihop och ser under året. Man blir rätt sugen på att få se det i verkligheten kan jag säga. Får se hur det ser ut med jobb i sommar, för det mesta jobbar vi hela tiden under säsong så det kan bli svårt... Ha en fin dag.

  SvaraRadera
 3. Ja tillslut har ni sett alla planteringar här hos oss. Börjar oroa mig för att det kanske fattas bra bilder av vissa planteringar. Det blir lätt så att man fotar från samma sida eller favoriserar vissa planteringar, har jag märkt. Man glömmer några el tar bara närbilder av växter i andra planteringar. Men det ordnar sig nog, snart är det sommar och jag kan ta nya bilder :)

  SvaraRadera
 4. Nu har jag "surfat" runt här på din blogg. Vilka fantastiska rabatter/planteringar du har. Allt verkar så genomtänkt! Hur snyggt som helst :)

  Trevlig måndag!
  Tamara

  SvaraRadera


Tack! Jag blir så glad för din kommentar! Den behöver inte vara lång.
Ulrika

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...