söndag 31 juli 2016

Trädgårdstips, frösådder och omplanteringar

Det är varmt,varmt, varmt och nästan inget regn bjuds vi på, men nu mullrar åskan i väster och det har börjat regna. Hoppas vi får mycket regn den här gången! 
De krukade plantorna torkar ut snabbt och många står på tok för trångt.

 Nu genomförs projekt omskolning och omplantering under morgon och kvällstimmarna. Däremellan är det målning av gamla fönster och en gammal dörr på bagarstugan. 

 Årets sådder har gått bra förutom Angelica sylvestris 'Vicars Mead' som bara gett en planta. Den vårdas och ska snart planteras ut i trädgården.

Heuchera Newest Hybrids är stora nog att byta upp sig i krukstorlek. När de gror är de minimala, men relativt enkla att dra upp från frö.

Det blir spännande att följa dessa Heuchera Newest Hybrids utveckling. Mina tidigare sådder av Heuchera, Alunrot, har gett plantor som klarar vintrarna här mycket bättre än köpesplantor.

 Potentilla rupestris, Variegerat Trollsmultron

Trädgårdstips-upptäck nya växter i din egen trädgård!
Ibland dyker det upp överraskningar i sådder och självsådder det gäller bara att upptäcka dem eller att ta tillvara alla plantor utifall någon avvikare gömmer sig i mängden. Ibland syns det inte förrän de vuxit till sig och börjat blomma. Den här vackra självsådden med variegerade blad är en Potentilla rupestris, Trollsmultron. Den är livskraftig men har inte börjat blomma ännu. En liten brokig planta dök upp i en rabatt mitt i en Hosta 'Patriot' och fick karvas loss från Hostans kompakta rotsystem. Flytten till kruka gick bra tills harungarna kalasade på alla bladen. För att räddas fick den stå inne i växthuset ett tag tills den repat sig. Nu verkar den få vara ifred tillsammans med de andra plantorna. Hararna gillar bäst de spädaste skotten har vi märkt. Allra bäst gillas rödbetsbladen så runt den odlingen har ett högt kycklingnät satts upp.

Åskan mullrar på, regnet vräker ner och jag ska snart söka mig ut till växthuset.
Ha en härlig sommardag!

2 kommentarer:

 1. Va skönt med regn! Hoppas vi får det snart också!
  Så man ska fröså sina Heuchera istället för att köpa - tack för tipset. Just Heuchera har jag ett "hatkärleksförhållande" till eftersom de sällan är fina efter att ha stått en vinter i trädgården.
  Ha en fin dag i växthuset!

  SvaraRadera
 2. Denna sommar går nog till historien som den torraste på evigheter!
  Visst är det skönt med tanke på att man har semester men för trädgården och växterna är det väl "sådär"


  Ha det gott!

  //Veronica

  PS Boken kommer... :D DS

  SvaraRadera


Tack! Jag blir så glad för din kommentar! Den behöver inte vara lång.
Ulrika

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...