måndag 1 februari 2016

Trädgårdens kanter och underarbete

Underhållet-älskat eller hatat?
Spelar ingen roll det ska göras, men kan underlättas, om man vill.
Underlättar underhållet det kanske alla gör? Vad vet jag?
Nu fortsätter i alla fall den långa historien om hur vi gör i vår trädgård. Till sommaren ska vi givetvis vara med i Tusen Trädgårdar och ligga på knä all ledig tid inför den tredje juli. Kommer du på besök då och har följt inläggen om underhållet vet du vad vi kämpat med inför den stor dagen. Extra mycket ska fixas eftersom förra sommaren gick åt till Stumpery projektet, bygga växthus och ta skydd från regnet. Mycket av underhållet som borde blivit gjort blev inte av.
Hoppas bara att arbetsvädret blir bättre i år!

Lökkulle under Lönnen
Under Skogslönnen i Rondellen växte tidigare gräsmattan tätt inpå stammen. Lönnens rötter låg i ytan, vissa till och med ovan ytan. Det var besvärligt att klippa där, gräsklipparens knivar skrapade i de stackars rötterna och det såg inte alls bra ut. 
Problemet ordnades på enklast möjliga sätt under hösten. Lönnen fick ett täckande jordlager över sina  rötter utan att gräsmattan behövde grävas bort. Kanten runt nya jordkullen ska stoppa att gräsmattan växer in i jorden. På ungefär samma sätt har många kanter runt planteringar konstruerats för att underlätta både anläggning och underhåll.
(mer om Rondellen hittar du under fliken Om trädgården under heathern)

Så här fick lönnen skönare om rötterna
 Vill man vara extra noga lägger man ut kompost innan tidningarna läggs ut i ett väl överlappande lager. Komposten sägs påskynda nedbrytningen av gräsytan, vet inte om det är så men ville testa. Sedan fylldes kompost, jord och stallgödsel i en härlig blandning ovanpå tidningarna.

 Ett litet "dike", ca 10 cm brett och 10 cm djupt, grävdes rund det hela.

 Tidningar löper ner över kanten, ner i lilla diket och upp mot gräsmattans kant. Passa in dem så att inget sticker upp ovanför yttre kanten.

 Sand fylls i "diket" ovanpå tidningarna och sedan fylls mer jordblandning innanför diket så tidningarna blir övertäckta. Sanden i "diket"packas, trampas till så gräsklipparens ena hjul kan köras där. Det hela jämnades till och tidningarna syns inte längre.
Små lökar planterades i kullen runt lönnen och förhoppningsvis blommar de fint till våren.

Förra sommarens Stumpery projekt ska få en liknande kant/dike med bark nästa sommar och kommer att bli lika lättskött som den gamla gräsgången. Vi klipper som sagt gångarna med åkgräsklippare och snyggar till mot stenarna med trimmer. Planteringar med kanter som bör kantskäras blir färre och färre hos oss. Tack vare stenkanterna behövs inte det samtidigt verkar växterna trivas så bra innanför stenarna.

Ungefär samma metod med tidningar användes även när stenkanter runt tre sidor av växthuset fixades i höstas. 

De uppbyggda kanterna runt trädgårdslandet gör det mycket enklare att hålla snyggt där.

 Det blir inte alls lika mycket ogräs nu som tidigare när det bara var en smal kant mellan gräsmattan och den öppna jorden.Här har vi naturens egen gång på vänstra sidan Massivet, en plan berghäll. Den är så slät att inte mycket kan växa där så den är lättskött. Till höger en barkgång. Barkgången intill Massivet fungerar även som spärr för att stoppa invasion av ogräs från det vildväxande partiet intill. Precis som beskrivits tidigare klipper vi med gräsklippare längst med  stigen så det hela tiden hålls kortklippt där. Hade vi inte barkstigen där skulle ett antal besvärliga ogräs från det vilda partiet snabbt invadera alpinpartiet. Blir ett stenigt parti invaderat av rotogräs är skadan redan skedd, det blir inte lätt att få det ogräsfritt igen.

Lättskött med rätt marktäckare
Är det något som falerat i underhållet eller är det anläggaren som försummat att tänka smart?
 Hur som helst har naturen tyckt att Murreva är rätt marktäckare för den här kanten men det tycker inte jag. Murrevan är söt men invasiv och för liten för att fungera som bra marktäckare, den ska bort. Jag vet inte ännu vad som är rätt växt för det här torra läget under några träd och buskar. Vad jag däremot vet är att jordlagret ska fyllas upp och någon torktålig, bra marktäckare planteras mycket tätt där. Sedan ska ytan runt plantorna täckas med fint grus vilket gör att fukten bibehålls bättre i jorden. Efter planteringen gäller det att rensa bort ogräset som alltid kommer när ny jord lagts ut. När sedan marktäckarna vuxit till sig och täcker jorden ska problemet vara löst och området blir så gott som underhållsfritt. Bra marktäckare ska vara minst 20-30 cm höga för att förhindra ogräs. 


Med lite extra omsorger om plantorna kan ett torrt och omöjligt ställe bli så här frodigt. Här behövs inte så mycket underhåll längre. Nu är det bara att se till att växterna inte kväver varandra, klippa bort det som blommat och rycka de ytterst få ogräs som klarar att etablera sig här.


Jag hittade ett tidigare inlägg med beskrivning av hur vi underlättar underhållet genom att täcka underifrån.
Tidningar/markduk/planteringar/stigar

Mer på samma tema kommer snart. Det verkar bli långdraget det här ;)

7 kommentarer:

 1. Tidningar är superbra att använda, de förmultnar efter några år i motsats till markduk som blir skadligt för växterna och kretsloppet så småningom. Så snyggt runt trädet, blir jättefint när lökarna blommar!

  Bara en varning för murrevan, en av de värsta ogräsen att få bort. Envishet och flerårsplan men det går till slut. Tog mig tre år trots att den inte hunnit sprida sig alltför mycket.

  Allt gott!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Känner till Murrevans besvärliga växtsätt och ska ta den stenhårt till våren plus sätta något som kan kväva rötterna.

   Radera
 2. Har faktiskt murreva, fast då i muren på "murrabatten" och varje vår drar jag bort en hel skottkärra med det som växt ut ur hålorna mellan stenarna. Det är alltså ett jäkla ogräs, men på rätt plats (i en mur) är det fint!
  Jag gillar inte heller att gräs växer in i rabatterna, så det har blivit lite omväxlande kanter; Både metallist, små betongplattor och sten. Det första fungerar bäst, men är enormt dyrt. så nu ska jag testa med tidningar!
  KRAM
  Susie

  SvaraRadera
 3. Ja förra sommaren var ju inte så toppen. Jag hinner sällan med allt för jag är ju borta så mycket på sommaren. Men så har jag heller ingen trädgårdsvisning.
  Jag kommer säkert en vacker dag men jag vet inte om det blir år.
  Vi får se.
  Allt gott
  Annika

  SvaraRadera
 4. Intressant och inspirerande om kanter... Här skulle behöva fixas en del med just detta. =o))
  Allt gott!
  /Katarina

  SvaraRadera
 5. Tidningar är klart underskattat i trädgården, superbra att täcka med. Murreva har jag också, men den får bara växa vid ingångens stenplatteöken på norrsidan där den "mjukar upp" allt det hårda. Den är så söt, men lätt invasiv.
  Kram Kristina

  SvaraRadera


Tack! Jag blir så glad för din kommentar! Den behöver inte vara lång.
Ulrika

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...