fredag 8 januari 2016

Varfågel Lanius excubitor

Det var ovanligt lugnt ute vid fröautomaterna igår. Märkligt med tanke på att småfåglarna behöver äta mer när det är kallt. 
Det dunsade plötsligt till mot fönstret, en Blåmes hade flugit mot och låg lätt omtumlad intill altandörren. Den var vid liv och såg ut att kunna repa sig efter en stunds vila. Dessvärre var det väldigt kallt -28. 

Lite senare upptäckte Leif att det satt en Varfågel i buskaget vid matningen. En väldigt ovanlig syn så nära huset och ännu ovanligare vid den här årstiden. De brukar övervintra längre söderut. Den här betedde sig väldigt märkligt, burrade upp sig, bredde ut vingarna och vibrerade av någon anledning. När en Blåmes tog till flykten och Varfågeln satte iväg efter den förstog vi vad det var frågan om. Varfågeln kom tillbaka flera gånger men vi såg aldrig någon lyckad jakt. Det var alltså förklaringen till varför det var så fågeltomt vid matningen.

Jag kom lite senare att tänka på Blåmesen som legat intill dörren. Den var borta när jag tittade efter men ett avtryck av en större fågel syntes tydligt i snön där ute. Naturligtvis stressar Varfågeln småfåglarna som flyr och flyger mot fönstren. När de ligger skadade eller dör av smällen är de lätta byten för Varfågeln. Minns även att jag såg en skugga svepa förbi i förrgår. Då trodde jag att det var Sparvhöken som var på jakt men antagligen var det Varfågeln även då. 

 

Har inget foto men så här ser den ut i fågelboken och här på fageln.se kan du läsa mer om fågeln med släktnamnet Lanius som betyder slaktare.

En väldigt vacker fågel men säkert fruktad av alla mindre fåglar.  

5 kommentarer:

 1. Nu fick jag lära mig något nytt, klickade på länken och läste om varfågeln. Har aldrig sett en sådan i verkligheten.

  Visst är det märkligt att småfåglarna snabbt reagerar på när en rovfågel finns i närheten, vi har sparvhöken som patrullerar dagligen vid fågelmatningen och även om jag inte ser den vet jag att den är i närheten, inte en endaste liten fågelstjärt syns. Men andra stora fåglar som nötskrika och skata skapar ingen oro. Hur kan småfåglarna veta vem som är fienden, många är årets kullar, födda under vår/sommar?

  SvaraRadera
 2. Det är egentligen stor underhållning i naturen och har man bara ögon och öron med sig finns mycket spännande att upptäcka. Trots att vi känner till en hel del sen tidigare lär vi oss nytt av det vi har runt omkring oss. Hur dom lär sig eller om det nedärvs i någon liten reptilhjärna vet jag inte men att det är farligt område vid vårt matställe det vet de flesta vid det härlaget. Bara 4-5 st talgoxar vågar sig hit idag.

  SvaraRadera
 3. Det är spännande med fågellivet i trädgården, vilket ovanligt besök du fick. Trist att småfåglarna inte vågar sig fram. Här har vi haft grannens katt som legat under fågelmatningen i timmar, och även försökt ta sig upp i den.
  Kram Maria

  SvaraRadera
 4. Det är synd om alla djur just nu. Vi har visserligen inte så kallt, under -5 just nu,men det räcker med att vi har riktigt mycket snö! Usch!!
  KRAM och GOD FORTSÄTTNING
  Susie

  SvaraRadera
 5. Fint att du la ut en bild på varfågeln. Såg bara namnet på din bloggrubrik swisha förbi och undrade lite hur den såg ut.

  Ha det
  Kristina

  SvaraRadera


Tack! Jag blir så glad för din kommentar! Den behöver inte vara lång.
Ulrika

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...