onsdag 27 januari 2016

Att underhålla trädgården/Stigarna

Transportsträckorna i trädgården är väldigt viktiga rent praktiskt samtidigt gör de trädgården mer spännande och så mycket vackrare.   

Vi har några olika typer av stigar och tyvärr är ingen speciellt lättskött.

Klippt stig- väldigt fin på försommaren! 
Stigen i det vilda partiet, vårt lilla arboretum, klipps med gräsklippare. Låter rätt simpelt men det gäller att klippa ofta. Till slut blir gräs och blommor för stora och lägger sig över stigen. Vid den tiden blir det slåtter och stigen försvinner för ett tag. 

 

Kant underhåll - varför är det så svårt?
Gräskanterna mellan de vilda partierna och stigarna av bark försöker vi hålla korta, men misslyckas ofta. (Klippa gräs hör inte till favoritsysslorna) När vi klipper använder vi uppsamlare för att slippa sprida gräsklippet på barken. Klipper man lite oftare blir resultatet mycket bättre. Vi går även efter med trimmer när det ska vara extra fint.
Det här är både smart och snyggt! Tycker mig se att t.ex. kvickrot, hemska ogräs, vantrivs med den behandlingen och tappar kraft vilket gör att den inte växer in i stigen lika snabbt. Olika former av gräskant/spärr har provats men nu hoppar vi över extra arbetet med att gräva ner kanter i stenig mark. 

Stenstigar
Nyrensad stenstig-prydlig och fin! 

Samma stig sedd från andra hållet. Framför plattorna, ligger berghällen bar och fungerar även den som stig/gång. 

Berghäll som trädgårdsgång

 
Enkelt och lättskött? Icke sa Nicke!
Berget är fullt av sprickor och hålrum perfekta för ogräs att gro i. En väldigt arbetskrävande och humörsänkande trädgårdsgång fick en radikal behandling hösten -14 då sprickorna fylldes med betong. Läs mer  

Orensat-rensat
Visst är det charmigt med lite växter i springorna mellan stenarna,  

men rensa bör man...

Jag kan lura mig själv riktigt länge innan jag inser att här måste rensas! Det är faktiskt riktigt vackert med alla små frösådda perenner som gror så tacksamt i gruset. Ogräsplantorna rycker jag ganska snabbt däremot. 

Ogräs regler/Trädgårdstips
Att ha som regel att rensa bort ogräsen innan de fröar av sig, vilket går supersnabbt, underlättar väldigt mycket. Ett annat bra tips är att inte röra om för mycket i ytan man rensar vilket gör att färre ogräsfrön som vilar under ytan väcks till liv. Här blir det ofta krafttag med rensning just innan någon visning. Vissa fina små fröplantor sparas eller planteras på andra ställen. Några växter kan få sitta kvar vid kanterna - det är charmigt. Mellan naturstenarna ligger ett poröst lager sand med fint grus på ytan det gör att mellanrummen blir lättare att rensa.

Här var det rensat. Då kan man njuta!

Barkstigar
Stigarna av bark är också en bra grogrund för både ogräs och perenner. De är ändå relativt lättrensade eftersom man kan kratta ytan en solig varm dag och dräpa en hel del små ogräs. Låt dom ligga och torka in bara. Verkar några ha överlevt krattar man lite lätt igen nästa dag.
Har ogräset vuxit sig för stora och gått i frö är det ett måste att plocka bort allt annars slår de rot igen eller sprider sina frön. Samma sak om vädret är regnigt och fuktigt.  
Usch nu börjar det här kännas jättejobbigt. Ska jag verkligen fortsätta?

Jodå, det är bara att gneta på!
Snart är det snyggt och prydligt och njutbart.

Här är det välrensat och ny bark har fyllts på. Har man långa barkstigar och mycket ogräs är det inte helt fel att ha ett halvt lasstbilslass bark liggande. Bark förmultnar, packas ihop och behöver fyllas på då och då.

Gräsmattan krymper
Vi tar bort bitar av det som en gång var en stor gräsmatta och gör stigar och planteringar där istället. En liten gräsflik i hörnet vid altanen mellan två planteringar var störande besvärlig att klippa. Där blev det skifferplattor istället.


Grässtigarna är så pass breda att åkgräsklipparen kan ta sig fram på dem. Ibland får vi hjälp med klippningen av dotterns pojkvän. Det är guld värt!

Gång genom stumpery
Till vårt nya stumpery hittade vi perfekta plattor från avverkade träd på ett skogshygge. Mellan träplattorna ska jorden blandas med sand för att bli porös och lättare att hålla fri från ogräs.
Poröst=lättare att rensa 

Här blev det tvunget att tänka om och göra en ny plan.
Varför det blev en Trallgång fick sin förklaring i ett inlägg som handlade om energi.
Den gången är faktiskt lättskött, än så länge, men det börjar nog snart gro mellan brädorna.

För att förenkla det ständiga underhållet är det smart att tänka på att det ska bli så lättskött som möjligt redan när man anlägger.

Jorden ska vara så porös att de flesta ogräsen lossnar lätt när man drar i dem. I den jorden trivs även växterna.

Sen är det väl inte hela världen om det sticker upp några ogräs här och där eller om man inte riktigt hinner med alla gånger. Allting är ju ändå kvar och ogräs kan också vara vackra, ibland ;)

Nästa gång handlar det om kanterna runt planteringarna.

3 kommentarer:

 1. Som jag gillar dina inlägg! Bra blandning på text och bilder. Intressant läsning och något lär jag mig alltid. Som det där med porös jord ska jag tänka på lite mer...Fina och charmiga gångar allesamman, fast du vet säkert vid det här laget att även jag är väldigt svag för stenar:)
  Ha en bra dag!

  SvaraRadera
 2. Hei!
  Flotte stier dere har i hagen. Er så glad i det. Det gjør hagen veldig spennende. Ugress kommer alltid. Jeg synes det stort sett er morsomt å luke, og så blir det så fint etter på.
  Fin kveld! Anne

  SvaraRadera
 3. Härlig läsning även om jobbet inte är så kul alla gånger. Härlig för att den bekräftar alla mina erfarenheter. Konstigt nog gör det jobbet lättare. Det finns inga genvägar. Sen var det ett bra inlägg om olika typer av stigar - inspirerande i sig.

  Tack! Carina

  SvaraRadera


Tack! Jag blir så glad för din kommentar! Den behöver inte vara lång.
Ulrika

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...