tisdag 5 januari 2016

Återblickar på 2015

 Maj, juni, juli och augusti...


 I maj fortsatte vårrensningen av planteringarna. Vi drog dessutom igång ett nytt projekt helt appropå-vi ville göra ett stumpery. Tulpaner har börjat blomma. Terrakottarören på baksidan snyggades till och den rostiga krukan blev ett bra komplement. Några alldeles egna frösådda Trillium blommade för första gången. Den 11/5 sågs den första Ladusvalan och det mesta var nu rensat i trädgården. Hörde Göken den 18/5. Vi åkte till Larz på Spezialplant och kom hem med många fina plantor. En något stressad Igelkott rusade genom trädgården en kväll, undrar vart den tog vägen? En av de sista majdagarna fick vi besök av ett härligt gäng från Arvidsjaur.

 
I juni blommade många tulpaner, vi gödslade och pysslade om buskar och träd i de vilda partierna,  potatissättning och grönsakssådder blev sena pga regn och kallt väder. Vi väntade på växthuset och fixade med markduk  där det skulle placeras. Efter att ha sett vackra smultrongranar i Arboretum Norr upptäcktes en fin liten smultrongran i närbelägna skogen. Pappas gamla stege hämtades hem och står numera lutad mot en Ask. I Orrböle blommade Guckuskon så fantastiskt den 28/6, blommorna var helt nyutslagna. En av de egna frösådda Rhododendronplantorna blommade för första gången vid den tiden. Ett trevligt gäng från Bygdeå kom på besök den 27/6.

Juli, semester, väntan på växthus, ogräsrensning, betongpyssel.....så mycket man ville göra!
Vi kom oss i alla fall iväg till Ersmarksberget, en blomsteroas nästan i stan (Umeå) Första besöket för oss där, lite väl sent på säsongen, men Nattvioler fanns det gott om. Vi hade en betong gjutar dag här och det blev bordsskivor, kantstenar, plattor och en hand. Givetvis regnade det även då tur att vi har stora carporten! Där satt vi även när ett reportage om trädgården skulle skrivas. Lämpligt till fotografering och trädgårdsrunda slutade spöregnet och nu är reportaget på gång, någon gång i framtiden, kan ta sin tid. Den 18/7 kom äntligen Oskar! Vårt växthus. En rödbladig morot dök upp i en rad, men livskraften saknades och den blev inte långlivad. Vi tog oss en tripp till Burträsk, till Vargviksgården, där vi hittade en hel nya plantor. Små söta harpaltar hälsade på i trädgården deras favoriträtt var rödbets bladen, men de fick gärna smaka. Stumpery projektet fortskred mellan allt det andra och det blev många sakletar turer i omgivningarna. Vi hade tagit hem både stallgödsel och matjord som skulle kärras dit. Gödseln började kärras ut denna månad. Växterna växte i djungeltakt och det blev trångt i gångar och planteringar, hann inte riktigt med att rensa och stötta i tid. Så äntligen den 30/7 kunde vi börja montera växthuset! Brorsan och vi slog våra kloka ihop och det gick riktigt bra när vi förstått principipen ;) Några små viktiga delar saknades, som vanligt, vilket ledde till  paus i bygget.

Vädret såg ut att bli stabilare i början av augusti, vi hade som sagt paus i växthus monteringen så vi  åkte upp till Ajeplogsfjällen några dagar. Just i det området på väderkartan såg det ut att vara bäst väder . Vi vandrade på kalfjället vid Norska gränsen där det var vår för växtligheten och väldigt kallavindar. Den 7/8 var det dags för de sista bitarna i växthusmonteringen och den kvällen blev växthuset äntligen färdigt. Vi började kärra jord till stumpery, fem kärror/kväll för oss två var planen. Semestern tog slut och vi båda återgick till arbetet. Invändigt i växthuset blev det utjämnat med mer fyllnadsmaterial sedan markduk och grus. En arbetsbänk av gamla skolbänkar och en gammal rostfri diskbänk fixades i växthuset. Leif tog över jordkärrandet till stumpery medan jag höll till i växthuset. I trädgården var naturtypen helt klart en perenn djungel. Vi fick lite välbehövlig sommarvärme och därmed infann sig den rätta trädgårdsglädjen. 22/8 var nivån på jordlagret i stumpery uppfyllt, rötterna vi samlat kunde placeras ut. Framför växthuset gjordes en stor grus yta så plan som möjligt. Höga kanten på alpinpartiet Massivet tätades och små alpina växter planterades mellan stenarna.

Inte var det här någon toppen sommar vädermässigt men som tur var
fick vi lite skön sommarkänsla i augusti!

4 kommentarer:

 1. Oj, så mycket ni hunnit med året, jag är imponerad!

  Vore kul om du någon gång kan tänka dig att skriva om dina rododendron sådder. Vilka du valt, hur du gör och allt annat som kan vara värt att veta. Jag har inte riktigt det tålamod som krävs för pillra med fröer men vem vet..?

  God fortsättning!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Gunilla! Det kan jag gärna göra, och nu har jag några nya som ska sås så jag berättar när det blir dags.

   Radera
 2. Oj, vilket spännande och händelserikt år ni har haft och så mycket ni fått gjort. Synd att vårt land är så långt. Skulle gärna vilja se din trädgård i verkligheten men det är ju tyvärr inte nästgårds precis. Önskar dig ett fint fortsatt år med förhoppningar om en lite varmare och odlingsvänligare vår och försommar till oss alla.
  God fortsättning! Anna-Karin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Anna-Karin! Ja det är synd att vi har såna avstånd mellan oss men du är välkommen att kika in genom bloggen om du inte har vägarna förbi.

   Radera


Tack! Jag blir så glad för din kommentar! Den behöver inte vara lång.
Ulrika

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...