lördag 2 januari 2016

Återblickar på 2015

Minnet av förra året ska friskas upp och jag börjar med fyra månader i en smäll. 
Januari, februari, mars och april-vinter och vår.

Januari var snöfattig och slaskig till en början, kall på mitten och avslutades med en hel del tung snö. De sista dagarna av månaden ökade snödjupet till 40 cm. Vi roade oss med fröbeställningar och sådder. Till slut fick vi en gnutta snö att åka skidor på och hann med några härliga turer. En dag såg vi spår av Lodjur bara en bit nedanför tomten. Årets första månadsbild togs på ett nytt ställe i södra spetsen av alpinpartiet.I februari beställde vi ännu mer frön, sådde och grävde ner de flesta sådderna under snön allt eftersom. Skogsavverkningen på östra sidan av tomten satte igång och två dagar senare såg vi mycket mer av himlen och fantastiska soluppgångar. Bra med tanke på att vi planerar att sätta upp ett stort växthus på den sidan. Vackra fröställningar pryder fortfarande trädgården. Månaden avslutades med ett besök i Arboretum Norr.

 
 Mars började med vårvärme och den 3/3 rapporterades om meteorologisk vår längst hela Norrlandskusten! Rhododendronsådderna tog sig bra och skolades om. Mycket av blogginläggen hade temat X-faktor och en Cremanthodium sp. lyckades ta sig till final bland de rosa blomstren. Det blev inte vinst men en finalplats är inte fy skam. Det töade och den första krokusen blommade. Sångsvanarna anlände hit till viken den 10/3. Vi upptäckte Tofsmes på holmarna och snart var vårfåglarna Snösparv, Tofsvipa och Koltrast här. Inne i fönstret frodades bland annat Stockrosorna.  Sedan slog snön till igen som månadsavslutning. Vi beställde ett växthus.


I april sågs Snödropparna kämpa sig igenom snölagret, fågelholkar snickrades och snön försvann mer och mer. Den 14/4 började vårrensningen vid bron. Krokus, Julrosor och Blåsippor blommade ikapp. Vårrensningen fortsatte i planteringarna och vi gick på Nolias Trädgårdsmässa. Trastrackarna rev och slet i allt i sin jakt på feta maskar. För att rädda små rara plantor upptäckte jag att barriga kvistar skyddar bäst.

Fler åter blickar är på gång.2 kommentarer:


Tack! Jag blir så glad för din kommentar! Den behöver inte vara lång.
Ulrika

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...