tisdag 13 oktober 2015

Trädfällning, plattor och plantlåda

I höst blir det inget småpjoller med höstkrukor, pyssel och sånt. Vi fäller stora träd istället.
Spännande och jobbigt men allt har gått enligt planerna. Leif är utbildad skogsarbetare och har många års erfarenhet så det kändes ganska lugnt. Vi garderade oss med rep och traktor för att få träden att falla där vi ville. Helst skulle de falla in mot skogsdungen för att vi skulle slippa bära kvist från gräsytorna.
 De som måste falla för sågen var ett antal stora träd som skuggade växthuset. Några var dessutom skadade, gamla och rent av fula och några föll av bara farten när de stora träden brakade omkull. Den stora sälgen nedanför växthuset hade tredelad stam och gigantisk krona - skuggade och var en risk för växthuset- den fälldes. Sälgen är ett viktigt naturträd som vi undviker att ta bort men här hade vi inget val. Den krokiga tallen längst till höger togs också ner. Stammen var skadad, krokig och även den skuggade rejält. Sedan åkte även några fler stora träd av liknande orsaker. Två aspar ska bort om några år. De har ringbarkats och måste stå kvar tills deras krafter sinat annars kommer en invasion av rotskott och det vill vi inte uppleva.

 Sista tallen hade sökt sig mot ljusa sidan och lutade åt fel håll. Där fick traktorn agera mothåll, mina "hästkrafter" kunde vila, och trädfällningen blev förevigad.

 Först några förberedelser.

 Skopan sätts mot stammen, så där, ser bra ut.

 Nu startas sågen och stammen kapas, en man på trampjärnet, men tallen är envis.

 En allra sista kram krävs innan den ger upp.

 En 70-80 år ser ut att ha passerat denna tall - hisnande tanke!
Men i sommar kom nya, stora växthuset och nya ljusare odlingstider måste få kosta några träds liv. Det är med tvetydiga känslor vi fäller träd men fortfarande står många träd kvar i dungen och vi får det ljusare i växthuset. Det känns bra och jag lovar att vi ska plantera många nya träd på andra ställen på tomten istället för de vi nyss tog bort.

Stock och sten är vår stil

 Leif har gått och blivit tjusad av frösådd. Årets resultat var väldigt lyckat och nu lusläser han frölistorna. En första beställning är redan gjord. 


Plantlåda nr 1 är så gott som full och en till är fixad inför nästa säsong. Grova stockar blir en rejäl låda. Med sand i botten och ett gruslager ovanpå trivs småplantorna fantastiskt bra. Inför vintern läggs locket på. 

Nya plattor

 En och halv överbliven cement säck blev 26 nya plattor som ska användas till lilla loungen bakom huset, den som inte blev klar i år heller.

Påbörjad i augusti 2014 men inte klar än. Kanske kan jag komma igång med plattsättningen nu när det finns fler plattor och om det vackra vädret håller i sig. Ska det äntligen bli klart, trots allt!? 

 Jag kunde gjuta plattorna i växthuset - hur skönt är inte det nu om hösten!

Det är stor lycka att äntligen ha ett stort växthus!!!

1 kommentar:

  1. Jag håller fullständigt med om att man får gjort mycket på hösten. Ja, t o m på vintern här på västkusten, eftersom vi sällan har långvarig tjäle. Din reflektion i sammanhanget har inspirerat mig till ett inlägg, som jag ska försöka få ihop i veckan.
    Det kryllar av fantastiska projekt på din blogg, hoppas jag hinner återvända snart.
    Hälsar
    Marta

    SvaraRadera


Tack! Jag blir så glad för din kommentar! Den behöver inte vara lång.
Ulrika

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...