måndag 7 september 2015

Stumpery bygget fortskrider

Lördag kväll placerades alla stubbarna, stammarna och rotbitarna ut i det som ska bli till ett stumpery. Vi tyckte att vi hade samlat på oss väldigt mycket trämaterial men det behövs helt klart mycket mer.

 Det här är lika skoj som att bygga med sten. Ja, faktiskt ännu roligare och enklare för det är inte alls lika tungt som att flytta sten.

 De flesta rötterna placeras liggande men vissa som den här får stå upp och måste förankras.

 Armeringsjärn slogs ner så långt det gick intill roten och skruvades fast med spikband på tre ställen. Några stora stenar ska läggas mot roten efter det lär den sitta stadigt fast.

 Fortfarande finns många tomrum kvar att fylla men det är inga problem. Vi har några riktigt stora rötter som ligger och väntar på hämtning och vi drar gärna ut på nya "stubbturer" om det skulle behövas.Tomrum ska givetvis finnas, men inte så här stora. I tomrummen ska de vackra växterna planteras.  Ormbunkar är en typiskt växt för stumpery och de är så klart självskrivna även här hos oss.

Ihåliga rötter blir fina planteringsfickor för mossa och små krypande skogs växter. 

 Vårt stumpery  placerades på en naturligt fuktig del av tomten. Förutom ormbunkar planerar vi att prova fuktälskande Primulor som inte skulle trivas någon annanstans i den här trädgården.

Vi arbetar vidare och rapporterar då och då om hur det hela går så sakteliga framåt. Samtidigt njuter vi av projektet som totalt saknar deadline, någon ritning har vi inte heller.  Det vi gör i trädgården gör vi helt och hållet för vår egen skull och för glädjen i skapandet.  

10 kommentarer:

 1. Wow viket spännande projekt!
  Jag ser mossor och små ormbunkar framför mig.
  Allt gott
  Annika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja,i det här stadiet får man ta fantasin till hjälp ;)

   Radera
 2. Jisses så fint det blir och vilka maffiga stubbar och rötter ni har hittat! Jag trodde också att jag hade tillräckligt med stubbar men det blev i underkant. Får väl gå ut på stubbjakt i höst när grönskan lagt sig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Stubbjakt är aldrig fel faktiskt väldigt spännande att se vilka figurer som gömmer sig i naturen.

   Radera
 3. Så väldigt fint det blev /blir! Där gav du mig en idé om plantering. Jag som älskar Primula har också en alldeles hopplös del av tomten med ständig fukt. Nu växer där rosenspirea (sedan förra ägarens tid). Kanske tar jag och gräver upp dem under senhösten och skapar en primularabatt av ståtliga mått????
  Bästa tipset för mig på 18 år!
  /Anja

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så himla roligt att jag kunde inspirera, att dessutom lyckas ge någon bästa tipset på 18 år är tipptopp! Nu känns det som att vi har tänkt rätt så här långt. Hoppas du gör slag i saken Anja så vi får jämföra och dela erfarenheter.

   Radera
 4. Häftiga projekt ni gör! Superseriöst och väldigt levande på en gång. Måste va underbart. Ska bli spännande att se fortsättningen.
  Kram Maria

  SvaraRadera
 5. Hoppas kunna jobba vidare helgen som kommer. Nu är det spännande för oss också:)))

  SvaraRadera
 6. Ser ut som ett riktigt njutbart projekt med alla stubbletarrundor och glädjen i att få känna sig fram till vad som passar ihop, se skapelsen i huvudet och få förverkliga. Det kommer att bli nåt enastående!
  Allt gott
  Anette

  SvaraRadera
 7. Nu håller vi alla tummarna för ännu en lång höst så vi kan jobba med projektet! Det är inte gjort i en handvändning ;) Är älgjägarna ute nu i helgen kan det bli problem att leta stubbar.

  SvaraRadera


Tack! Jag blir så glad för din kommentar! Den behöver inte vara lång.
Ulrika

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...