måndag 21 september 2015

Bergskristaller i Krutfjället

 Idag har vi plockat bergskristaller ur slagghögarna vid en gammal kristallgruva. Vi åkte från Hemavan, en bit in i Norge och följde en liten stig upp till gruvan.

 Här bodde gruvarbetarna en gång i tiden när gruvan producerade kristaller till radioapparater, kristallmottagare. 

 Gruvan var aktiv 1945-52 och man ser fortfarande tydliga spår av brytningen. Här fyndar Leif  vid en av de större gruvhålen i fjället. 

 Man får inte hacka ur det fasta berget bara leta i slagghögarna.

 Härliga utsikten från fikaplatsen!

 När vi var nöjda med kristallskörden tog vi oss upp till toppen där utsikten var helt fantastisk åt alla håll!  (första bilden är också från toppen)

 Jag som är förtjust i ormbunkar gillade även vägen upp och ner med dessa massor.


 Samplanteringen av ormbunkar och Hönsbär Cornus suesica var inte helt fel.

De riktigt höströda Ripbären Arctostaphylos alpinus skulle man gärna ha i alpinpartiet.
Mer höstfärg i trädgården!

3 kommentarer:

 1. Vilken vacker plats! Gillar ju också ormbunkar och visst var det snyggt ihop med de röda färgerna. Jag samlade på stenar och mineraler när jag var ung, var till och med utomlands och plockade, bla på vulkanen Teides topp, för att plocka svavelkristaller. De har en väldigt vacker gul färg. Det är härligt med allt som naturen bjuder på.
  Ha det fint!
  Titti

  SvaraRadera
 2. Oj så vackert, den trädgården skulle jag inte tacka nej till! Jag antar att ni har ett syfte med att plocka kristaller, är det något som hör ihop med trädgården?

  SvaraRadera
 3. Vårt enda syfte var att prova på något helt nytt. Bergskristaller har vi drömt om att hitta. Nu var det här en tur enbart för nöjes skull och man blir ju som ett litet barn på nytt av att leta stenar. Här kring Umeå finns inte mycket vackra kristaller i naturen verkar det som.

  SvaraRadera


Tack! Jag blir så glad för din kommentar! Den behöver inte vara lång.
Ulrika

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...