onsdag 14 januari 2015

Sten, ormbunkar, perenner och mossa

När man använder mycket sten i sin trädgård blir det gott om fina växtplatser för självsådda växter.
Mossa och ormbunkar etablerar sig med tiden och olika fröer från trädgården gror bra mellan stenarna. Där utvecklas naturliga miniplanteringar helt av sig själv. Vi låter det frodas och gläds åt det mesta bara vissa som vi kallar ogräs rensas bort.

 Inne i alpinpartierna är ytan mellan stenarna täckt av fint krossat grus. Gruslagret svalkar och håller kvar fukten, växterna trivs bättre.Nog syns det att vi gillar sten, men växterna är lika viktiga!


7 kommentarer:

 1. Åh, så mycket inspiration jag fick nu, vi ska renovera ett stenparti i vår trädgård och nu fick vi massa fina tips. Det är så snyggt med naturstenar och ni har verkligen lyckats få det naturligt och med mängder av härliga växter som passar fint till. Härliga bilder/ Titti

  SvaraRadera
 2. Underbara bilder! Säger som Titti,.. Tack för inspirationen! Gillar också sten och efter dina bilder ska det bli mer till denna säsong:)

  SvaraRadera
 3. Kul att ni gillar sten! Nu blev jag inspirerad att leta efter fler steniga bilder från trädgården.. :)))

  SvaraRadera
 4. Så läckra växtplatser mellan stenarna! Det påminner mig om klipporna på Mallorca där det ser liknande ut, fast mycket torrare och stickigare växter som ska tåla extrem torka och vind.

  SvaraRadera
 5. Så fint det ser ut hos dig när de växer så där lite diskret mellan stenarna. Hos mig blir de inte måttliga, alltså björnmossan och ormbunkarna. Det vill ta över!!!! Mig inte glad ;-(! Mitt Berg håller på att utvecklas till ett ormbunkslandskap ackompanjerad av björnmossan.. Det är väl ok om man inte vill odla där något annat , men det vill jag....

  /Anja

  SvaraRadera
 6. Så lär det bli här med tiden antar jag. Men ska vi då ta bort det naturliga eller låta det råda? Det är frågan? Tror att vi måste upprätthålla en rimlig balans, vi får se...

  SvaraRadera
 7. Åh, vad fint! De här gillar jag. Ibland tycker jag att de självsådda klarar sig bättre, blir mer motståndskraftigt än de med flit sådda. Vad är det du visar på bild 6?

  Hälsningar
  Kristina

  SvaraRadera


Tack! Jag blir så glad för din kommentar! Den behöver inte vara lång.
Ulrika

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...