söndag 11 januari 2015

2014 i sammanfattning/september och oktober

Höstljus och köldrekord!
September har sitt egna speciella ljus som även detta år gjorde trädgården glödande under vissa stunder. Projekt "gjuta igen stora sprickor i berghällarna" var det viktigaste i september. Cementsäckar gick åt som smör.....Vi började köpa lökar, fyndade Kentucky orkidéer och upptäckte en ny fiende i kålodlingen, kålflugan. Läskigt! 23/9 hade frosten bitit i gräset för första gången och den 25/9 hade vi köldrekord. Det var fortfarande väldigt torrt i markerna. Ligularia splendens fick sina läckra mörkt vinröda bladkanter. Agastache 'Astello Indigo', Sanguisorba tenuifolia 'Alba', Linnétagetes och Ringblomma tävlade i skönhet med den vilda Rödklövern Trifolium pratense på ängen.

En vecka in i oktober kom höstregnet, hela 75 mm på tre dagar, mycket välkommet! Trädgården bytte färg till en guldtonad, brun, grå skala och de olika gräsen framträdde mer än någonsin. Några frostiga dagar tog slutligen knäcken på de känsligaste växterna. Vi fortsatte plantera lökar under äppelträden, i alpinpartiet och där det fanns lediga platser. I området runt den gamla sängen fortsatte rensning och fixning inför nästa säsong. En liten bro över ett dike lades ut i det vilda där stigen går ner mot byvägen. Många av buskarna fick en rejäl beskärning. Krukor städades med möda undan. Så trist, tråkigt och tidskrävande! Nästa år blir det färre krukor och bara torktåliga växter som inte behöver "deadheading". Det blev en del vackra höstfärger men inte lika sprakande som 2013. Däremot var det så mycket mer rönnbär i år. Alpinpartierna var vackra i sin karghet trots att blommor helt och hållet saknades det var istället stenarna som hade huvudrollerna. Den första Tidlösan blommade i trädgården.

Färre krukor och fler buskar och träd med vacker höstfärg ska det bli 2015!
Avslutningen på fjolåret kommer snart....

1 kommentar:

  1. Hej! Nu har jag uppdaterat mig på hela din årskrönika hittills :-) Så fina stämningsfulla bilder du har satt ihop. Det är skönt att inte minst för sig själv sammanfatta året som gått och börja planera nya saker, något nytt att se fram emot och ta tag i.
    Själv så hoppas jag på ett plank som kommer att strama upp och skapa lite mer ordning och reda i vår lilla trädgård :-)

    SvaraRadera


Tack! Jag blir så glad för din kommentar! Den behöver inte vara lång.
Ulrika

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...