torsdag 1 januari 2015

2014 i sammanfattning/januari och februari

Nu när Jul och Nyår är avklarade börjar tankarna vandra bakåt för att göra en liten resumé av året som gick. Så här i efterhand och när minnet friskas upp kan jag inte undgå att undra hur 2015 ska bli?  

Här kommer de två första månaderna av fjolåret...

Januari inleddes ovanligt mild och blåsig. Fram till den 8/1 hade vi barmark och mildväder. Den 10/1 sjönk temperaturen snabbt ner till -10 och kylan höll i sig resten av månaden. Några blygsamma snöfall kom sporadiskt. Den 20/1 var det -20. Snödjupet var ynkliga 5 cm den 27/1. Det blev ingen skidåkning denna månad, men långa promenaderna i skogen var inte dumt det heller. Vi fick finbesök av Gråspetten på fågelmatningen och inomhus planerades för sommarens trädgårdsland. Färdig stratifierade fröer samlades in av Kärrsilja Peucedanum palustre och Strätta Angelica sylvestris. Vi fyndade även två små sockertoppsgranar på rea.  


Februari inleddes med ett gigantiskt fall. Det var stora granen mitt mellan oss och grannarna som föll med ett planerat jättebrak. Vi hade fått ett litet snötäcke och kunde ta en tur med skidorna för första gången detta året. En snögubbe strålade blott en dag innan den med förfäran tinade bort. Månaden blev mörk, solfattig, dimmig, mild och några fler skidturer var inte att tänka på. Den 8/2 kom tung blötsnö i mängd vilket knäckte många träd och buskar. Vi var ute och skakade men någon minusgrad gjorde att snön frös fast och var svår att skaka ner. Den 17/2 hade vi ett snödjup på 35 cm, ovanligt lite. Inomhus började några av frösådderna visa sig och sticklingar växte till sig under lysrören i fönstret.


Fortsättning följer...

2 kommentarer:

 1. Barmark i januari är inte kul. Tur att det kom lite snö sen.
  God fortsättning på det nya trädgårdsåret.
  Annika

  SvaraRadera
 2. Det är med lite bävan man går runt i minusgrader och barmark men det är väldigt vackert.
  Kram

  SvaraRadera


Tack! Jag blir så glad för din kommentar! Den behöver inte vara lång.
Ulrika

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...