onsdag 19 november 2014

Lilium 'Stargazer'


Lilium 'Stargazer'Lilium 'Stargazer'Lilium 'Stargazer'

En riktigt gammal lök av en orientalisk lilja blommade vackrare än vanligt somras, i mitten av augusti. Den verkar dessvärre inte bilda fler lökar självmant. Vackra liljor får det gärna bli fler av så nu funderar jag på hur jag bäst kan föröka den. För att få fram nya identiskt lika liljor förökar man med sidolökar eller lökfjäll. Även bulbiller från liljor ger identiska avkommor, men de finns bara på vissa liljor. Har även läst att det går att sticklingsföröka liljor. 

Tips på hur man förökar liljor med lökfjäll
Som vanligt finns det olika metoder.

När liljan blommat klart är det rätt tid att genomföra förökningen med lökfjäll. Vill man gräver man upp löken helt. Finns det redan smålökar tar man reda på dem och planterar om i bra jord. Annars får man koncentrera sig på lökfjällen. Plocka loss en del av dem, men ta inte för många, minst två tredjedelar lämnas kvar på moderlöken. Återplantera löken i bra jord så fort som möjligt. Pyssla om liljelöken extra mycket så den kan återhämta sig efter ingreppet.

En snällare metod, om man vill skona moderlöken, är att gräva sig ner vid sidan av löken och försiktigt ta av några lökfjäll. Då behöver man inte gräva upp hela löken. Smart!

I krukor

Lökfjällen placeras ytligt i en kruka med sandblandad jord, basen nedåt, spetsen uppåt. Fjällen ska sticka upp en aning ur jorden, ungefär hälften blir lagom. Krukan grävs ner utomhus under vintern. När man ser att nya lökar vuxit till sig är det dags att ge lökarna mer utrymme för att utvecklas, antingen i krukor eller på friland. Det här verkar allra enklast.

I påse

Man kan även lägga lökfjällen i en påse fylld med ren fuktig sand eller vermikulit. Förslut påsen och förvara den varmt i 2-3 månader. Därefter placeras påsen svalare i t.ex kylskåpet. Förhoppningsvis bildas nya små lökar på lökfjällen. De nya lökarna planteras i krukor som ställs utomhus under vårens senare del. 

På friland

Jag har provat att plantera lökfjällen direkt på friland tidigare. Visst fungerar det också men nackdelen är att man då har sämre kontroll på så väldigt små lökar.


Jag vill ha många nya liljor om några år!

3 kommentarer:

 1. Stargazer är en vacker lilja som dessutom doftar gott. Den förökade sig aldrig i min förra trädgård heller utan man fick köpa fler lökar ifall man ville ha fler blommor. Föröka via lökfjäll är en bra idé. Själv använder jag mig av vitmossa med gott resultat.
  Önskar dig en fortsatt trevlig dag!

  SvaraRadera
 2. Javisstja, vitmossa kan jag ju också prova. Bra med gratismaterial man har inpå knuten.
  Tack för tipset Helen!

  SvaraRadera
 3. Godmorgon!
  Tack för tipsen om hur föröka... NU gäller det bara att komma ihåg till nästa säsong ;)

  Veronica

  SvaraRadera


Tack! Jag blir så glad för din kommentar! Den behöver inte vara lång.
Ulrika

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...