tisdag 2 september 2014

Bygga mur

Fick en fråga idag om hur vi byggde stenmuren. 
Mur
Så här gjorde vi:
Först grävdes ur där muren skulle byggas lite större än den färdiga muren och ca 20 cm djupt. Därefter fylldes utgrävningen med gårdsgrus som packades. Marken där vi byggde är så väldränerad att något noggrannare underarbete kändes onödigt. Sedan var det "bara" att bygga. 

Stenmur
För att göra muren stadig byggdes en ram av sten som sedan fylldes med grus. Nästa stenvarv låg sedan bra ovanpå föregående sten och grus lager. Vi pusslade med stenarna för att de skulle ligga säkert och luta sig in mot centrum av muren. Sista varvet var tungt att få på plats men ett knep var att lägga en stor sten tätt intill muren. Där kunde en tung sten lättare rullas upp på muren.

Det finns många bra sätt att bygga murar på, det här var vårt sätt. Nu har den stått stadigt i snart 3 år så det är klart godkänt. 

5 kommentarer:

 1. Hei! Vet du hva? Steingjerder er det noe av det vakreste jeg vet. Du kan se dem over alt i verden, og de er kjempegamle. Et steingjerde som er urgammelt, kan du se rester av lenge, lenge. Det er morsomt å gå tur i skogen å finne slike rester, og tenke at her har det vært menneskelig aktivitet. Og det er ikke de verste restene en kan etterlate seg.
  Vakker er steinmuren din. Anne

  SvaraRadera
 2. Det är så fint med stenmurar. Men det är ett tungt arbete. Inget för min värkbrutna kropp tror jag. Kul att se hur ni gjort underarbetet. Och fint blev det/ Kram Titti

  SvaraRadera
 3. Tack för er byggbeskrivning! Nu har jag lite mer på fötterna innan vi drar igång med vår murrenovering! :-) /Anna

  SvaraRadera
 4. Intressant att se hur ni gjort. Förhoppningsvis ska det bli 8-10 meter mur här också. Mannen har anmält sig till en stenmurskurs, så får vi se om det skiljer nåt på det småländska sättet. Vi har väl oftast lite mindre tjäle än ni och det kan väl påverka generellt.
  Allt gott
  Anette

  SvaraRadera


Tack! Jag blir så glad för din kommentar! Den behöver inte vara lång.
Ulrika

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...