söndag 17 augusti 2014

Spinnkvalster....

.....och annat elände.

Inte är det bara roligt att odla inte, ibland drabbas växterna av ohyra som måste bekämpas. En av bloggens läsare gav mig uppslaget, därför tar jag upp ämnet ohyra och annat elände som kan vara trist och tråkigt att råka ut för. En tröst är dock att så gott som alla drabbas av elände någon gång vad det än är. Och inte är vi här på Hällan förskonade den här sommaren heller. Vi har elände med trastar som gräver efter mask, sork som käkar upp sockerärt plantorna, massvis med ogräs på hällorna och givetvis ohyra på växterna. 

Ohyran gillar torka och värme så det har varit en toppensommar för dem. Just nu sprutar jag den lilla Dvärg blodboken som jag hittade på rea hos Plantagen och Häng verbenan 'Candy Cane'. Blodboken har någon sorts grön bladlus med vit ullig "päls", kan vara Mjöllöss. Hängverbenan tror jag har spinn. Krypen är så små att de är svåra att artbestämma trots att jag kikar med lupp. 

Som tur är finns en metod som tar det mesta om man är ihärdig. 
0,5 dl såpa till 1 liter vatten. Enkelt och billigt!
Ett annat recept består av 2 kapsyler såpa, 1 kapsyl T-sprit till 1 liter vatten. (Den provar jag nu)
Man kan även köpa färdig insektsåpa. 

Men tro nu inte att det hjälper att spruta bara en gång. Nä, på dom rackarna ofta och duscha med vatten där emellan. 

Mot spinn finns ett medel som heter Spidermite Control men det blir givetvis dyrare och jag vet inte hur bra det är. Säljs av olika trädgårdsfirmor. Sedan finns alternativet att beställa rovinsekter om man vill kosta på. Det har jag ingen erfarenhet av, jag kör bara med såpa och duschar där emellan med kallt vatten.
På Blomsterfrämjandet/Spinn kan du läsa mer om spinn och många olika skadedjur och bekämpningsmetoder.

Medlet jag använt till kålen beställde jag från Almaregården. Medlet är biologiskt, inte giftigt, men fungerar bara mot larver av t.ex. fjäril, mal, vecklare. (läs mer på deras sida)
 Blodbokens ulliga lus som är grön under ullen. Jag sprutar och gnuggar bladen och ser till att komma åt på alla bladens båda sidor. Är det många blad tycker jag att man plockar bort de värst angripna. Hängverbenans ohyra är så liten att den nästan inte syns, men man ser på bladen att de är angripna. Normalt hade  jag kastat plantan, men nu vill jag prova och se om jag lyckas med mitt bekämpande.

Hängverbena 'Candy Cane' (Stickling från Blomsterlandet)

Det var dagen trädgårdstips. Mer elände, kanske även några tips, kan ni vänta er fram över ;)
Nu kämpar vi på in i en helt ny vecka. 
Ha det bra!

4 kommentarer:

 1. Hej ! Jag har spinn på både änglatrumpeten,gurkan! Spruta med sopa halva sommarn med de funkar inte på spinn:( måste testa nå annat!/ stina innertavle

  SvaraRadera
 2. Trist hoppas du hittar något som hjälper bättre. Eller var drastisk och kasta eländet och ta nya tag nästa år.

  SvaraRadera
 3. Usch vad trist det är med de små odjuren. I år har jag klarat mig än så länge, tack och lov! Jättesöt Verbena/ Kram Titti

  SvaraRadera
 4. Hade en period i början av sommaren när såpasprutan behövde användas flitigt, men sen lugnade angreppen ner sig.
  Allt gott
  Anette

  SvaraRadera


Tack! Jag blir så glad för din kommentar! Den behöver inte vara lång.
Ulrika

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...