fredag 15 augusti 2014

Månadsbild 15 augusti 2014

Den åttonde månadsbilden för i år! 

Vad tiden rullar på, och snart är man inne i ekorrhjulet igen. Skulle ha jobbat tre dagar redan men det blev bara en kort arbetsdag i veckan. Vilken skön mjukstart ;)
Semester vädret har varit helt fantastiskt varmt överallt tom uppe på kalfjället. Det enda som saknats är regnet, men det ska nog komma det också, redan till veckan, sägs det. 
  
 Trädgårdslandet har formligen exploderat i värmen, kålen är gigantisk, jordgubbar har vi fått och luktärterna har vuxit sig skyhöga. Tur att jag tog i på höjden när jag byggde spaljen!

 På parsoffan har vi inte suttit så ofta pga sommarvärmen. Kanske blir det bättre temperaturer för den platsen snart.
 Guldzinnia 'Jazzy Mixture', Rödbeta 'Bulls Blod' och  Gul Rosenskära 'Sunset Yellow'

 Ska de orka ända upp till toppen?
Luktärt olika sorter/Latyrus odoratus 'Yellow & Mauve', 'Kings High Scent', 'Old Times', 'Blue Sift', 'Nimbus'/ 

 Spetskålen 'Flower of Spring' så ursnygg! Min favorit! Gillar man lila kan man njuta av Spetskålen 'Kalibos' (ska visst vara en delikatess)

  Röd grönkål 'Scarlet' och Svartkål 'Nero di Toscana'
Måste bara skryta lite om hur fina alla kålplantorna är. De har bara haft några få besök av små kålmalar och några bruna bladlöss i sommar. Fiberduken drogs av tidigt, Turex (biologiskt medel mot larver) har sprutats två gånger och nu ser de ut att vara fria från ohyra. Lyckat!
Nu ska vi frossa i kålrätter ;)

 Bronsfänkål 'Smokey'

Nu är det bara fyra månader kvar av året. Var har vi att vänta av den tiden?
Kommer vi att kunna trädgårdera länge än? Jag hoppas på det för hösten är min bästa trädgårdstid!
Vad tycker du?

Hejsvejs så länge!

5 kommentarer:

 1. Hejsan!
  Kålväxter är absolut mina favvogrönisar när det gäller utseendet/uttrycket! De är sanslöst vackra om man har tid att se till att kålfjärilen blir förloraren i kampen om dem ,-)))! Detta konststycke har jag aldrig klarat av. Men, som den där toskanska kålen skulle kunna tillföra enorma estetiska värden även i en vanlig rabatt - operforerad ,-)))!
  Du har alldeles rätt, så klart. ang min lilla rödhake - alltså att den är årsunge. Däremot så visste jag inte att honan och hanen är lika.
  /Anja

  SvaraRadera
 2. Det är nog en fördel att bo häruppe om man gillar kål. Kålfjärilar är väldigt sällsynta här. Vi har rapsfjärilar men de har inte lagt några ägg på plantorna i år. Kanske var det under deras äggläggningstid som vi hade så kallt här. Det gick bra med kålen i år nästa år vet man aldrig hur det går. Så är det i trädgården/naturen-varje sommar är olika.

  SvaraRadera
 3. Hei! Vakkert og frodig hos deg. Jeg prøvde med kål i år og i fjor, men røttene ble angrepet av larver begge gangene. Du har kålskulpturer. Ha det godt! Anne

  SvaraRadera
 4. Hej! Hos mig har jag haft en fjäril som är på ruccolasallad och rädisorna! Många fula hål! Sen har jag haft nå maskar på purjolöken ,inte kul men tror att dom pyst nu! Annars har det varit en konstig sommar! Lite jordgubbar,inga vinbär nästan.men det är väl bara bita ihop till nästa år! Ulrika skulle medlet du sprutat funka för mitt problem? Vart har du köpt? / hej svejs från stina Johansson innertavle

  SvaraRadera
 5. Ja kanske det skulle funka. Hoppas du får hjälp av det senaste inlägget.

  SvaraRadera


Tack! Jag blir så glad för din kommentar! Den behöver inte vara lång.
Ulrika

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...