söndag 13 juli 2014

Trädgårdslandets nya design

Efter ogräsrensning och vattning börjar mina visioner förverkligas i trädgårdslandet bakom huset!
 Som vanligt blev det inte exakt planenligt anlagt. Jag är bra på att planera och ännu bättre på att improvisera så jag får lov att rita om skissen i efterand. (Kan vara bra att ha som grund för nästa års planering.)

Trädgårdstips

Fick nyss en fråga om var man får tag i terracottarören som står intill odlingsytorna. Jag vet inget säkert ställe eftersom jag hittade de här rören i ett gammalt uthus på vår egen gård. De användes som dräneringsrör förr i tiden, har jag hört.
Mitt tips är att fråga någon som äger äldre byggnader, som uthus, lador eller ladugårdar, om de har några rör liggande. Är det någon som har tips på var man får tag i liknande terracottarör så berätta gärna!

 Tack vare den senaste tidens värme har det mesta tagit sig bra, särskilt de förodlade kålplantorna. Luktärterna mot det flätade staketet växer snabbt och det var dags att bygga på staketet, uppåt, med ytterligare sektioner.

Det blev gjort idag trots värme och hungriga brämsar (bromsar) En enkel konstruktion men krånglig att genomföra på grund av alla växter där jag skulle behövt stå. Hade inte varit dumt med en stege ibland, men det var otänkbart. Får lov att bättra på höghöjdsfixet till hösten när allt är bortrensat. Men det tänker vi inte på nu, usch och fy, sommaren är lång!

Nu kan de växa, blomma och dofta!
 Spetskålen 'Flower of Spring' är redan kraftig och så tjusig!

Sallad, Guldzinnia 'Jazzy Mixture'och Röd grönkål.

  Jag har, peppar-peppar, inte hittat några larver på kålen ännu men de är nog inte lång borta. För säkerhets skull står det en burk med medlet Turex på hyllan utifall att.

Visst blir man glad av Linnétagetesarna! Tack Anna Vattenkanna för ditt tips!
Underbara tagetes, lite skönt vilda och slamsiga!

Igår kväll lovade jag mig själv att snart fixa en ny skiss på hur det verkligen blev planterat i trädgårdslandet. Ta de nya måtten på ytorna, skriva upp namnen på växterna, vara lite ordentlig och planerad, nån gång ;) och nu är det gjort.

Ny skiss på hur det blev planterat


Växter i trädgårdslandetA. Kryddlåda av flätad plåt med Citronmeliss, Rosmarin, Dill, Fänkål, Oregano och några blommande ettåringar.

B. Grönkål 'Nero di Toscana' Kulturarv från 1800-talet, Spetskål 'Kalibos' Kulturarv från 1800-talet, rödbladig,+ Persilja, Harsvans och Bukettvioler Bambini.

C. Spetskål 'Flower of Spring' dekorativa, spetsiga huvuden + Zinnia 'Sahara Yellow', Småblommig orange Tagetes (eget frö) och Friseesallat 'Ricciutissima d'Ingegnoli' Ljusgröna finflikiga huvuden med gulgrön mitt

 E. Röd grönkål 'Scarlet', Guldzinnia 'Jazzy Mixture', Bladbataviasallat 'Estafet' krusiga blad med vinröda kanter, Rödbeta 'Bulls Blod'


F. Bronsfänkål 'Smokey', Blomsterlin 'Rubrum, Luktärt olika sorter/Latyrus odoratus 'Yellow & Mauve', 'Kings High Scent', 'Old Times', 'Blue Sift', 'Nimbus'/ och Sparris bakom den flätade luktärtspaljen
G. Sparris, Tagetes  Linnétagetes 'Burning Emb'

Några små, små korrigeringar blad kantväxterna ska göras innan jag är helt nöjd.

Ha det gott!

9 kommentarer:

 1. Så vackert trädgårdsland! Gillar de flätade kanterna. Liknande Dräneringsrör kom upp när vi dränerade huset. En riktig skatt:)
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 2. Hei! Utrolig spennende, vakker og inspirerende kjøkkenhage du har. Har sett på bildene flere ganger. Ha det godt! Anne

  SvaraRadera
 3. Härliga bilder! Tycker så mycket om de där dräneringsrören i teracotta. Jag hade några stycken med taklök, men glömde ta in dem på vintern. De vittrade sönder sorgligt nog! Jag köpte mina på en byggnadsvårdsfirma(Nacka byggnadsvård)
  Titti

  SvaraRadera
 4. Så snyggt ditt trädgårdsland är! Bäddarna, det flätade och så rören som pricken över i:et. Tänk den som hade en gammal lada att leta skatter i... ;) Men jag räddade en del från mina morföräldrars gård innan den såldes, är glad för det. Fast terrakottarör hade de inte.
  Kram Kristina

  SvaraRadera
 5. Tack så mycket för de goda tipsen! Hoppas ni som letar terracottarör fått hjälp och hittar några egna snart!

  SvaraRadera
 6. Så underbart, varje bild som en tavla. Köksträdgårdar tilltalar mig mycket. Jag tog en av dina bilder som skrivbordsbakgrund så att jag kan titta varje gång jag öppnar datorn!

  SvaraRadera
 7. Tyckte att jag såg ungefär såna där rör på K-rauta för några dagar sen, men jag tittade inte så noga!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Intressant, det får bli en koll på det ;)

   Radera


Tack! Jag blir så glad för din kommentar! Den behöver inte vara lång.
Ulrika

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...