tisdag 17 juni 2014

Dags för renovering i plantering

Samtidigt som många perenner börjar visa upp vackra knoppar och blommor avslöjas allt för många  "svarta hål" i trädgården. Grönskan och blommorna är som uppslukade av jorden. Spade, grep, fogsvans och vattenslang åker fram och ligger redo i flera dagar. Med Tusen Trädgårdar i antågande måste här åtgärdas och snyggas till.

Men vi börjar med det fina!

 Smalbladig strandiris Iris sibirica och Svart nysrot Veratrum nigrum


Thalictrum sp. Kina och Tuviris Iris setosa

 
Surhålet som den här planteringen kallas behövde rensas på ogräs och piffas till. Svarta hål fanns även här, men tyvärr hade ogräset inte slukats av jorden. Det blev min första uppgift att pillra upp vart endaste litet ogräs och när det var gjort gick reste som av sig själv! 

Den variegerade Svärdsliljan Iris pseudacorus Variegata och Smalbladiga strandiris delades och spreds ut i tomrummen. Många självsådda plantor rensades bort. En stenstig som går genom planteringen rensades fram. Längs stigens kanter planterades Höstastillbe Astilbe thunbergii 'Professor van der Wielen'. Fler Smörbollar Trollius, olika sorter, fick också plats här tillsammans med en Pion och en självsådd Jättenysrot Veratrum californicum.Nästa svarta hål är redan rensat och väntar otåligt på många plantor av Blå bergvallmo Meconopsis betonicifolia. Två Kejsarträd Paulownia tomentosa ska också växa här under sommaren. (De vinterförvaras i källaren) 

Stigarna ut i de vilda partiet nedanför trädgården är klippta (stort TACK till den ivrige gräsklipparen)

 Visst är det fint med klippta stigar rakt ut i härligheten! Och pergolan blir mer och mer uppklädd! Fattas bara en växt på en stolpe nu. Det blir nog till att prova en Klätterhortensia. 

1 kommentar:

  1. Ser härlig och fint ut! Dina svarta hål verkar fyllas ut i ett nafts:)
    Lite avundsjuk blir jag på alla som kommer att besöka eran fina trädgård.
    Önskar dig en Glad Midsommar!

    SvaraRadera


Tack! Jag blir så glad för din kommentar! Den behöver inte vara lång.
Ulrika

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...