torsdag 27 mars 2014

Törnrosas kjortel Rhodochiton atrosanguineus

Nu har jag äntligen provat att så Törnrosas kjortel, fyra plantor blev det av en påse. Tydligen är det dålig grobarhet på de köpta fröerna så jag får kanske vara nöjd med bara fyra. Nu växer de på riktigt bra och jag hoppas de ska bli lika fina som de jag sett på bild hos andra bloggare. Om odlingen lyckas ska egna fröen samlas till hösten, de egna ska tydligen gro bättre.
Törnrosas kjortel Rhodochiton atrosanguineus
Här växer de fortfarande i samma låda som Palettbladen. Numera är de omskolade i egna krukor.
Har läst mig till att de trivs i halvskugga och kan användas som klättrare eller ampelväxt. De långa rankorna kan bli ca 2 m. De gillar inte att torka ut men ska ändå vattnas med måtta och gödslas regelbundet. 
Plantorna verkar dra iväg snabbt nu när solen skiner så jag toppade de längsta skotten vid omskolningen, hoppas det ska göra plantorna mer förgrenade. Luktärterna ska ju toppas i flera omgångar för att bli fulla med blommor så det borde fungera för de här rankorna också. 
Men vad vet jag, det är första gången jag odlar Törnrosas kjortel.
En sagolikt vacker växt!


9 kommentarer:

 1. Hei! Jeg har også sådd blodbeger. En har spirt og den ligner en veldig kort sytråd, så jeg kan vel si at det har vært mislykka. Det er synd fordi den er veldig vakker. Ha det godt! Anne

  SvaraRadera
  Svar
  1. Plantorna är ju så väldigt små när dom nyss grott men sedan händer något och de bara växer och växer. Kanske därför man ska så dem så tidigt. Hoppas din tar sig så småningom!

   Radera
 2. Dina plantor ser ju jättefina ut. Min mamma brukar hjälpa mig att dra upp plantor av Törnrosas kjortel och ja, det är lättare med eget frö än köpt. Vi har våra plantor vid ingången på norrsidan och de trivs jättebra där.
  Kram Kristina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja visst gör dom, jag åller verkligen tummarna nu och pysslar om plantorna varje dag och flera gånger. Ska komma ihåg att ta frön också för fyra plantor känns lite för få. Kul med annueller som trivs lite skuggigt.

   Radera
 3. hej..

  jag har följt din blogg hela vintern och fortsätter nu med ännu mer nyfikenhet vad som kommer at ske hos dig..

  sen kommer jag på Öppen Traädgård i Maj..

  ha en fin helg !!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så roligt! Du är välkommen hit!

   Radera
 4. Vackra Törnrosa! Dina plantor ser jätte fina ut! Kommer att toppa mina också. Har lyckats i år med sådden. Tror att varje frö tog sig:) Köpte två påsar för säkerhetens skull...Har inte lyckats med den tidigare år.
  Ser lovande ut hos er med snösmältningen.
  Hoppas ni får en fin dag!

  SvaraRadera
 5. Då gick det bra för dig- Grattis och smart att köpa två påsar!

  SvaraRadera
 6. Har riktiga praktexemplar, av egna frön😍. Tyvärr har något hänt, hängena ramlar av väldigt fort? Jorden håller jag jämnt fuktig, precis som tidigare år! Kan det vara för varmt? Så här har det ju inte varit tidigare år. De senaste blommorna har blivit rosa?
  Vad skall jag göra, toppa dem eller?

  SvaraRadera


Tack! Jag blir så glad för din kommentar! Den behöver inte vara lång.
Ulrika

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...