söndag 30 mars 2014

Rensning och runda

Gick en runda på skaren, släppte några buskar fria och njöt. Blia på dagen och kyla på natten gör att det återigen är halkvarning i trädgården. Till och med skaren är hal!Fler och fler växter blir synliga i alpinpartiet.

Rundan går vidare till plantavdelningen.

Här är man titt som tätt nu i dessa väntans tider..;-)
 Auriklerna och taklökarna som förbereddes i höstas var fantastisk goda, tyckte sorkarna. Jag tänker inte göra mig sånt besvär igen, bättre låta växterna sitta kvar i jorden, än att mata sorkar i en låda. 

 Krukorna med löksådder från förra året har börjat visa små, små livstecken.

 De frösådda Rhododendronplantorna har också haft sork på besök, men de tycks inte ha smakat så bra. 
Vilken tur!

 Här ska föroppningsvis Hundtandsliljor Erythronium, tre olika, gro under våren. De såddes i höstas. 

 En del av årets sådder, som stått under snön, börjar tina fram trots att mer snö skottats på flera gånger.

 Fortfarande under snön, markerade med pinnar, finns tidigare års sådder. Jag planterar numera ner dem på friland under sommaren, både det som grott och de krukor som inte grott. Tycker det blir enklare och bättre jämfört med att ha alla sådder i krukor som ska passas med vatten.

 Rensning vid bron och vid spaljéerna

Vid bron var det mycket enklare rensning i år. Jag grävde bort alla Kärleksört i höstas, delade pionerna så det blev tre pioner på varje sida om bron. Tog även bort Kaprifolerna som alltid fick mjöldagg och ersatte dem med en perenn Krasse, Tropaeolum cilliatum. Sedan gjordes den länge planerade lökplanteringen för att få en härlig vårblomning där. Så här har det sett ut här vid bron när det blommat som bäst.

Nu var det bara att lugga Silverhavren, plocka bort löv, klippa ner några små Salvia och Nepeta och jämna till jorden efter en hungrig Koltrasts härjningar. Å sen var det klart!Sedan följde en ovanligt ordentlig rensning vid altanens spaljé. Underplanteringen av Flocknäva Geranium catabrigiense 'Biokovo' ansades hårt, det var välbehövligt! Den här planteringen brukar för det mesta hamna sist i vårrensningen och bara slarvas igenom. 

Samma sak med den här som nu hamnade nästan först i rensordningen. Den här våren är verkligen annorlunda!

Skönt med omväxling!

2 kommentarer:

  1. Jag tycker om den här tiden då man tar rundor varje dag för att se vad som kommer upp i rabatterna! Vad trist med sorkarna! Vi har också fått besök av sork, nämligen en vattensork. Så nu ska maken skaffa solcellsdrivna sorkskrämmor. Jag hoppas att det kommer att fungera. Jag är rädd att de gräver hål i dammen, det vore förskräckligt:-(

    SvaraRadera
  2. Vattensorken är hemsk hoppas ni blir av med dem!

    SvaraRadera


Tack! Jag blir så glad för din kommentar! Den behöver inte vara lång.
Ulrika

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...