måndag 3 mars 2014

Fågelholkar

Det blev två fågelholkar!

Istället för att deppa hejdlöst över dåligt väder gick jag ut och kapade till några gamla bräder och snickrade 2 fågelholkar. Nu gick det riktigt snabbt och smidigt efter att jag hade gjort 2 holkar tidigare. Träning ger färdighet! 
Fågelholk
 Man använder ohyvlat virke för att fåglarna ska kunna klättra upp och givetvis ska det vara obehandlat så fåglarna slipper få i sig onödiga kemikalier. En plåt runt hålet skyddar mot hackspettens hackande.

 Måtten jag går efter är på ett ungefär så här: 
Baksidan 30 cm
Framsidan 27 cm
Sidor snedkapade 27 cm  i framkant och 30 cm  i bakkanten
Botten och taket mätte jag till när väggarna var ihopsatta. Storleken beror på hur breda bräder man använder. Ingångshålet blev 32 mm, det passar för talgoxe, blåmes, svartvit flugsnappare och rödstjärt.
Mer exakta mått och instruktioner finns på Naturhistoriska Riksmuseet. Där finns även ritningar på andra modeller av holkar.
Fågelholk
För att kunna städa holken fäster man framsidan med två spikar på vardera sidan vid den övre pilen. Framsidan blir öppningsbar genom att ett hål borras snett uppifrån och en spik sticks in där (nedre pilen). 


Fågelholk
 De färdiga fågelholkarna. 


6 kommentarer:

 1. Hei! Kjempefine ble de. Så flink du er. Anne

  SvaraRadera
 2. Så jättefina! Ärligt talat har jag aldrig gjort någon holk, men så fort jag har träd ska det bli holkar. Tack för inspiration och smart drag att omvandla energin :-)

  SvaraRadera
 3. Vilka fina ! Jag är heller ingen snickrare, men jag tänker att jag någon gång ska prova...när nu det ska bli av ;-) När barnen var mindre så mutade jag dem att snickra holkar till mig, de gjorde en del fantasifulla skapelser :-) Ha det gott !
  Lisa/Lisas trädgård

  SvaraRadera
 4. Prova! När man väl kommit på hur man gör är det ett roligt pyssel! Vi ska hjälpa våra fågelvänner och jag tror holkarna snart blir väldigt uppskattade, ur de än ser ut.

  SvaraRadera
 5. Fina holkar och det där med spikarna var ju jättefiffigt, sen gäller det bara att ta sig i kragen och tömma holkarna också....suck :)

  Allt gott
  /Anette

  SvaraRadera
 6. Det hjälper om det är enkelt. Visserligen går ingen runt och städar i naturen heller , men visst känns det bättre om det blir städat lite oftare.

  SvaraRadera


Tack! Jag blir så glad för din kommentar! Den behöver inte vara lång.
Ulrika

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...