torsdag 23 januari 2014

Trädgårdsland i förvandling

Planerna för trädgårdslandet börjar sätta sig nu efter en lång funderare och en hel del googlande. Det finns massor av läckra, frestande bilder att inspireras av! Så många läckra trädgårdsland kan dock bli för mycket för en som har väldigt svårt att bestämma sig. Det jag sökt ska passa in, vara praktiskt, snyggt, hållbart och ska helst inte kosta för mycket samtidigt ska det vara snabbt genomförbart i vår egen trädgård.

Så här ser planerna ut, just nu, med tiden kan de ändras, det är fortfarande lång tid kvar innan spaden kan sättas i jorden. Skisserna är färdiga och formerna blir ungefär så här.

trädgårdslandträdgårdsland
SARG
Runt alla bäddar ska byggas någon slags sarg för att jorden innanför, i planteringsytorna, ska vara upphöjd. Två olika sätt att göra sarg har jag fastnat för den ena är av flätad plåt som rostar
(bild finns på Wikimedia Commons) den andra av tegelpannor på högkant stöttade av armeringsjärn (ingen bild)
GÅNGAR
När man hämtar grönsakerna ska man kunna gå någorlunda torr och ren om fötterna därför tror jag att det bästa vore gångar av trä, gärna lagt på tvären.
INSPIRATION
En riktigt läcker växtkombination tycker jag att persilje och viol tornen i Chicago Botanical Garden är! Bilder av tornen kan se om ni klickar er vidare till ett inlägg av Pen Penick i hennes blogg Digging. Hon bloggar från Austin i Texas, ett mycket varmare klimat i och för sig men här finns vackra, inspirerande bilder och helt andra trädgårdsstilar än vi kan ha här i norra Sverige. Ibland är det kul att se något helt annat och vissa idéer kan vi använda även här som persiljetornen eller bara själva växtkombinationen, kål, violer och krusbladig persilja. Det blir inga torn i trädgårdslandet men kanske någon annan stans i trädgården.
Mer om växterna, grönsakerna och annuellerna, blir det en annan gång.
Hej så länge!


4 kommentarer:

 1. Så vakker skisse over kjøkkenhagen du skal lage! Jeg likte formen veldig godt. Selv har jeg tenkt å lage meg fire nye store opphøyde bed til kjøkkenhagen min til våren. Jeg har bare tenkt firkantet og enkelt, men nå ble jeg veldig inspirert til å tenke enda litt mer på fasongen...
  Det er morsomt når man blir inspirert av andres planer :)

  SvaraRadera
 2. "Lite"mer jobb blir det ju, men jag minns en sommar när trädgårdslandet var helt fantastiskt vackert! Allt var planterat i diagonala mönster åt olika håll, grönsaker och annueller blandat. Det kan vara värt lite extra möda att få en fin utsikt från vardagsrummet.;)

  SvaraRadera
 3. Vilken fin plan för ett trädgårdsland.
  Det blir intressant att följa bygget och se hur det blir.
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 4. Thanks for the link to my blog post, Hällan! I agree -- inspiration can be found even in gardens in climates far different from our own. Happy digging!

  SvaraRadera


Tack! Jag blir så glad för din kommentar! Den behöver inte vara lång.
Ulrika

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...