tisdag 28 januari 2014

Fröinsamling mitt i vintern!

Skam den som ger sig, tänkte jag. Får man inte tag i det man vill på nätet får man söka någon annan stans. Jag fick för mig att undersöka om det fortfarande satt kvar några frön på Strätta plantorna, Angelica sylvestris, nere på Djäkneböleslätten. Det blev en kylig promenad för att se efter, men det gav resultat, visst satt några frön kvar på blomställningarna! Jag samlade tacksamt ihop alla jag hittade. 


 Under vandringen på slätten såg jag spåren på höbalarna. I höstas härjade en underlig björn med höbalarna, inne i byn sågs den spankulera runt de bruna komposttunnorna och i grannbyn smakade den av honungen i bikuporna. Tillslut hade den uppträtt så olämpligt att det bestämdes att den skulle avlivas, men då hade den redan vandrat vidare, hoppas jag. 

Idag var vi ute i bättre väder. Här i sjökanten, vid myren, hittade vi frön av Kärrsilja Peucedanum palustre. Passade på att samla frön av den också. Det blir kul att prova nu när man ändå är igång med sådderna. 

För nu är årets frösådd riktigt igång! Idag såddes alla perennfröerna från den första beställningen från STA, Rhododendron, Fjärilslilja, Veronica, Arisaema m.m.+ några ettåringar som ska tidigt i jorden.

Hej svejs!

2 kommentarer:

  1. Så fint at det fortsatt var mulig å finne frø. Håper de spirer villig :)
    Høres litt skummelt ut med bjørn luskende rundt, men nå ligger den vel i hi et sted og tar livet med ro...

    SvaraRadera
  2. Säkert sen får den gärna lufsa runt på något helt annat ställe nästa sommar.

    SvaraRadera


Tack! Jag blir så glad för din kommentar! Den behöver inte vara lång.
Ulrika

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...