söndag 5 januari 2014

2013 i snabbversion del 2

Juli, augusti, september, oktober, november, december.

Juli
Första dagen i juli, SEMESTER! Började med ogräsrensning i trädgårdslanden?! Bara en riktig trädgårdsgalning kan väl börja semestern med det. Fortsatte dagen med blodgivning, först till Blodcentralen och sedan en skvätt till alla hungriga myggorna. Redan ordentligt åderlåten gav jag mig på att rensa vid den taggiga rosen Minette och ni föstår kanske hur det slutade. -Galet! Jordgubbarna började rodna, en svart Lupin uppenbarade sig och en lika svart Krollilja svängde med kjolen. Vi flydde till ödemarken vid Laisälven där vi fiskade och spanade på växter i tre dagar. Laisälven resa & trädgård. Hemma igen blev det full aktivitet Under Asken och flera "tråkställen" fixades. Ringblommor, Lavendel, Thalictrum och Martorn blommade så fint, men började även vädja om vatten. Vädret var varmt, torrt och väldigt blåsigt. Trots det gjorde vi en ny tre dagars resa till ödemarken vid älven den 24:de. Barnen skötte vattningen, tur att vi har så bra trädgårdsdrängar! Hemma igen och nu var det krisläge, nästan katastrof- vi ville ha ett riktigt ordentligt regnväder. I slutet av månaden kom det äntligen, vi njöt av att sitta inne och titta på regnet och tog en sväng  förbi  trädgårdsbutiken Blåeld.

Augusti
I början av Augusti blev flera tråkställen och projekt åtgärdade inför Sävarådalens trädgårdssällskaps besök. Vissa blev färdiga i sista minuten som vanligt! Vi fick äntligen regn och trädgården var ny tvättad, fräsch och lämpligt finputsad den dagen. Efter det drog vi upp mot drömmålet, Tromsö Botaniska Trädgård! Två andra delmål på trippen var att vandra på kalfjället och kanske en valsafari. Botaniska var viktigast och det var väl värt dryga mil på krokiga norska vägar! Det blev tyvärr ingen valspaning, istället svängde vi över till Finland och båten till Treriksröset. Åkte tillbaka till Sverige och linbanan rakt upp på kalfjället i Abisko, där var det kallt, men helt fantastiskt vackert. Kort rapport från resan , inläggen om Trömsö Botaniska har etiketten Botanisk trädgård. Nöjda med resan kom vi hem igen och ägnade oss åt trädgården. Trädgårdslandet blommade, Maackia amurensis blommade, bark till stigarna kom och kärrades ut. Semestern tog slut, vi började jobba, Anisisop 'Astello Indigo' blommade, äpplen mognade, Amerikanskt hönsbär remonterade, Echinacea purpurea 'Alba' blommade liksom den doftande Hosta 'Royal Standard. 

September
September kom, jag lånade Hannus bok Lundens skugga, njöt och inspirerades! Fick en extra puff att jobba  på i den nya lunden, Under Asken. Samlade ihop, delade och planterade in många plantor från den gamla lunden.. Det blev en hel del nya inköp också. Folkbladets Johanna och Hanna hälsade på med kameror och penna.  Det blev ett fint höst reportage och ett inlägg på Johannas blogg Johanna Kaffepanna. Aurikler, sådda ifjol, planterades om i plastkrukor för att passa i Aurikelteaterns terrakottakrukor. Taklökar fick samma behandling för att inta scenen efter Auriklerna. Rhododendron sådderna var kraftiga, Julrosen Helleborus niger blommade, det grävdes om i "Nyodlingen" (där nya växter står på tillväxt) Gräsgången bakom trädgårdslandet fixades, det samlades sten. byggdes och ett helt nytt alpint parti började ta form utifrån Leifs planer. Trädgårdslandets blommor dansade en sista dans innan de rensades bort. Sparrisar delades och flyttades, frökrukor städades ihop, Clematis och Lewisia kämpade tappert och det var färdig planterat i nya lunden.

Oktober
Oktober började med renovering av den gamla trädgårdslunden. Den kvällen var det ovanligt varmt och svidarn som svärmade var inget människovänligt sällskap. Det länge planerade kamera köpet blev av tillslut! Knautia macedonica utsågs till månadsfavorit här, löv kompost säckar fylldes, fler barkkärror kördes ut och vädret var helt perfekt för trädgårderande. Tråkställe nr 5 och 6 togs om hand, en vacker blå Primula blommade, den 16:de spådde meteorologerna snö och den kom någon dag senare, men bara lite. Snön tinade bort och Backsipporna ville blomma ännu en gång. Känsliga växter lyftes ner i källaren. Vi fick vara med på Vykort från webben ! I samma veva runt dag 22-23 kom stora mängder blötslö och regn. Brorabbatterna renoverades delvis, Pionerna delades och många lökar planterades där. Nya alpinpartiet som vi kallar Massivet fortsatte att växa på sig tack vare det milda vädret.

November
November var mild med bara några få kortare frostknäppar, som kallast - 9 grader vid 3 tillfällen. Massivet krävde mycket tid, men ååååå så bra att så mycket kunde göras under hösten. Lökar fyndades på rea, Leif  hittade fler botaniska lökar att plantera i gamla alpinpartiet. Det allra sista av barkhögen kärrades ut, trädgårdsprylar städades undan, i och runt trädgårdsboden blev det också ordning och reda. Gubben vinter led svårt av blidvädret och gav bara upp. Stormvarning utfärdades för natten mellan den 16:de och 17:de och nog blåste det ordentligt, med säkerhet det värsta blåsvädret vi varit med om! En klippt stig som går rakt nedåt i det vilda partiet förbereddes för att förlängas ner till byvägen.

December
December kom med ett litet snötäcke som låg kvar en dryg vecka. Bloggens julkalender om barrväxter blev som en "läxa" för mig och jag lärde mig namnen på våra "barrisar" riktigt bra. Julpysslet blev en julbock, dörrkransar och pinngirlander. Solnedgångarna i december var fantastiska men korta. Vädret var inte alls normalt för årstiden, vi hade -15 två gånger och bara under några timmar, annars mest milt och regnigt. Ett nytt rekord kom runt den 10:de då Umeå hade +9,5 grader. Så många +grader har aldrig uppmätts här under en decemberdag sedan SMHI startade sina mätningar för 150 år sedan! Det regnade väldigt ofta och mycket till och med  på  Jul- och Nyårsafton var det spöregn! Mosstrollet undrade var gubben vinter tog vägen. Planerna på nästa sommars trädgårdsland började smidas, ännu fler stenar hämtades till Massivet och den sista gnuttan snö regnade bort innan året var slut.

Så var det med det.
Drömmar uppfylldes, rekord slogs och nu undrar man vad det ska bli av 2014?

En del, men väldigt lite, vet man redan och resten vet ingen alls. Jag fortsätter att rapportera från min lilla värld och vår egen trädgård, hoppas du hänger med under året! 

Ulrika


7 kommentarer:

 1. Var så säker! Det händer så mycket kul hos er och eftersom jag har en lång väg att besöka er trädgård så är det kul att följa den på håll så här på nätet. Imponerad av att ni hinner så mycket.
  Jätte fin collage!
  Ha en fin söndag!

  SvaraRadera
 2. Tack Merja! Blir så glad av din kommentar. Kul att du följer oss!

  SvaraRadera
 3. Tack för återblicken...underbara bilder och text....=)

  Ha en trevlig trettondagsafton...!

  Kram Ninni

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack själv och detsamma!
   Kram

   Radera
 4. Så koselig å få være med på et tilbakeblikk fra 2013. Du skriver så fint og bruker så vakre bilder. Det skal bli spennende å se hva 2014 har å by på.
  Ha en fin søndagskveld :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar så mycket! Riktigt spännade blir det alldeles säkert!

   Radera
 5. Oj, så mycket ni hinner med på en säsong! Jätte-kul att följa ert arbete i trädgården. Lundens skugga håller jag också på med, en verklig inspirationskälla. Ha det så gott/ Kram Titti

  SvaraRadera


Tack! Jag blir så glad för din kommentar! Den behöver inte vara lång.
Ulrika

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...