söndag 1 december 2013

Julklander lucka 1


Bakom luckorna i årets julkalender kommer trädgårdens "barrisar" att finnas, tyckte det kunde passa bra i dessa tider. Just nu hängs en hel massa slingor upp i granar runt om i landet. Var själv ute i skogen och högg en gran till mamma idag. Hoppas den hinner frysa fast ordentligt innan stormvindarna kommer i morgon. 
När jag var ute och inventerade våra egna barrväxter upptäckte jag att vi har ett precis lagom antal barrträd i trädgården. Precis lagom för en julkalender, menar jag. Och vad finns bakom lucka ett om inte den vilda granen.
 Gran Picea abies
 Den här snygga julgranen växer bland många andra granar i vildpartiet på tomten.

Den får stå kvar där, vi har plastgran sedan länge. En del söker spänningen och smyger runt och stjäl sig en gran, en del är ärliga och köper hellre sin gran och en del har egna julgranar. Vi tillhör den senare kategorin, vi högg mammas gran på egen mark. Vill man ha en gran till jul brukar det finnas olika sorter att köpa som Nordmannsgran el. Kungsgran Abies nordmanniana, Blågra Picea pungens och Serbgran Picea omorika. Traditionen att ta in en gran till jul kom till Sverige från Tyskland på 1700-talet. 

Trots att det finns så gott om granar i Sverige har vi bara en inhemsk art och det är just Gran Picea abies. Det finns andra granar i naturen men det är arter som odlas i skogsbruket eller som prydnad och sedan har förvildat sig.
Trevlig första advent!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar


Tack! Jag blir så glad för din kommentar! Den behöver inte vara lång.
Ulrika

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...