måndag 11 november 2013

Planteringar/Pergolaplanteringarna

Den 18:de presentationen

Pergolaplanteringarna ligger intill altanen på västra sidan av huset, nr 11 på skissen. Pergolan byggdes här efter långa funderingar över var på tomten en pergola skulle passa in. Vi placerade den tillslut i linje från altandörren där vi ofta tittar ut från köket. Den blev färdig -03.Nu har det blivit riktigt lummigt runt omkring och ett mysig matställe för våra småfågelvänner.
pergola
1/9-13 
Fotograferat från ett läge ungefär mellan nr 13 och 24 på skissen, det är Stensättningens (nr 13) växter i förgrunden. Bortanför pergolan ligger Svalans bädd 8, Giganten 9, och Woodland 2+3.

trädgårdsskiss
Pergolaplanteringarna, nr 11, är två planteringar på var sin sida om pergolan. Den smala mot norr och den breda mot söder.

pergola
13/11-08 
På den här tiden försökte en frösådd Honungsros klara livhanken på mittenstolpen, men det misslyckades. Jorddjupet är nog för litet för rosor i våran trädgård och det blev dessutom för skuggit på den här sidan när andra sidans buskage växte upp.

pergola
28/5-13
Istället för Honungsrosen har en Vingfröranka Tripterygium regelii planterats vid mittenstolpen och efter några tröga etableringsår har den nu kommit igång bra. Här är den fortfarande låg. Några år före själva pergolabygget satte igång hade ett tätt buskage av Norrlansschersmin Philadelphus coronarius 'Lewisii Waterton', Svartaronia Aronia melanocarpa och Skärmrty Lonicera involucrata 'Lycksele' planterats på södra sidan.
trädgård
15/6-13
På den norra sidan blir det numera ganska skuggigt och flera av dagliljorna som satt här från början har flyttats till soligare läge. Här blommar Anagrambräcka Tellima grandiflora, Trollsmultron Potentilla rupestris, vit Trädgårdsnattviol Hesperis matronalis. De små plantorna av olika Heuchera ersattes i somras av Hosta 'Patriot'.

Clematis 'Albina Plena'
27/6-12
På bortre stolpen till höger slingrar en vit Clematis 'Albina Plena' som blommar 2ggr/sommar, först i slutet på juni sedan en gång till på hösten.

trädgård
4/7-13
Här har några Hosta 'Patriot' ersatt de små, tynande Heuchera plantorna. Heuchera trivs mycket bättre på en soligare och varmare plats.

siktlinje, pergola
26/7-12
Siktlinje som kan utvecklas med något som fångar blicken längst bort.

Vingfröranka Tripterygium regelii
10/9-13
Kaprifol växer vid de båda övre stolparna och doftar helt sagolikt på försommaren. De klipptes ner jämns med marken i våras för att föryngras, här har den ena vuxit upp igen. Rosersättaren Vingfröranka Tripterygium regelii har också satt rejäl fart och täckt in sin mittenstolpe snyggt och prydligt.

pergola
 2/10-13
En enda bild från andra hållet, fanns tyvärr inte så många att välja på. Tokigt nog har jag fastnat ordentligt i vissa fotovinklar. Några dagliljor växer kvar i den här delen.

pergola
8/10-13

På södra sidan av Pergolan 

Planteringar
13/10-12
Gräsplanteringen nr 10 till höger, Pergolan rakt fram och Svalansbädd nr 8 till vänster.

stig av gräs
3/8-13
En grässtig går mellan Svalans bädd till vänster och Pergolans buskage.

Norrlansschersmin, Philadelphus coronarius 'Lewisii Waterton'
10/7-07
Flera Norrlansschersmin Philadelphus coronarius 'Lewisii Waterton' planterades tätt för att bilda lä mot altanen. Dessutom blommar de och doftar så fantastiskt mitt i sommaren.

Alla tidigare presentationer finns på sidan OM TRÄDGÅRDEN.
Nästa presentation blir av den yngsta planteringen - Under Asken

Ha det gott!

6 kommentarer:

 1. Så snyggt! Är svag för alla sorter av pergola. På började nytt projekt med en pergola liknande i halvcirkel. Ser framemot att få avsluta det i vår.
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 2. Låter spännade med en pergola i halvcirkelform!

  SvaraRadera
 3. En pergola! Så snyggt!
  Tack för att du visar dina inspirerande bilder, kanske man får tid för ett liknande projekt någon gång.
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 4. Tackar! Hoppas det, en pergola kan göras väldigt enkel och bli precis lika fin, om inte finare!

  SvaraRadera
 5. Hei! Det er så fint når hagen blir løftet opp. Den blir frodig og spennende. Morsomt å se. Ha det godt! Anne

  SvaraRadera
 6. Ja, visst tillför det något, det blir som du säger ett lyft!

  SvaraRadera


Tack! Jag blir så glad för din kommentar! Den behöver inte vara lång.
Ulrika

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...