onsdag 20 november 2013

Planteringar/Under Asken

För drygt ett år sedan, i mitten av september, påbörjades det nya woodlandprojektet som fick namnet Under Asken.
Innan vintern satte punkt för projekt Under Asken 2012 var det i grova drag klart. Men under vintern packades jorden ihop och projektet fick bakläxa våren -13. Mera jord måste på, massvis med dynga och kompost dessutom. Annars skulle planteringen invaderas av ogräs underifrån som snabbt växer sig igenom tidningar och ett för tunt jordlager. 
Under vår-sommar-höst 2013 har projektet alltså fortsatt med påfyllning av kompost, kodynga och jord. Stenkanterna har byggts på och trampstenar har placerats ut för att slippa tramp direkt ovanpå jorden. Barkstigarna har fyllts till brädden med bark för att stoppa inkrypande ogräs. Plantor har delats och spritts ut tills det verkade lagom fullt överallt. Här ska det förhoppningsvis blomma sagolikt redan nästa vår.

Trädgårdslund
1/10-13
Sidan mot det vilda partiet åt väster. Gräset intill stenkanterna klipps till en gräsgång medan resten av vilda partiet får växa fritt som ängsmark och slås bara en gång/säsong.

Trädgårdslund
12/11-13
Sidan mot det vilda partiet i norr. Gränsen mot norr består av en stig av bark. Gräset intill stigen klipps med uppsamlare annars kommer ogräset in. Det här är det stora kruxet med att ha "vildmarken" tätt inpå sina stigar och planteringar. Nu har vi med tiden lärt oss hur vi håller rotogräsen någorlunda på avstånd med hjälp av barkstigarna. De behövs förstås även för att gå runt på så man kan säga att de har två viktiga syften. Stenkanter intill gräsmatta och grässtigar fungerar också bra som barriärer mot ogräs.
Trädgårdslund
1/10-13
Närmast kameran nr 18 och sedan nr 17 på skissen, som båda ingår i planteringen Under Asken.
I bildens övre vänstra kant en del av Alpinpartiet, bakom det ligger Stensättningen.

Trädgårdslund
13/7-13
Nr 17 i mitten nr 18 till höger. Självaste Asken står i bortre delen av nr 17. Stenarna i närmaste kanten samlades försiktigt ihop från skogen intill. Härliga och mossiga redan nu. Många av de andra stenarna har kommit fram ur jorden vid grävning och är inte lika vackra men blir det snart. Så småningom blir stenarna övervuxna och kanterna mjukas upp. 

Trädgårdslund
 15/9-12
Så här såg det ut innan tidningarna började läggas ut för att täcka marken.
En härligt lummig markområde rakt nedanför Alpinpartiet-perfekt läge för en ny trädgårdslund.

Trädgårdsritning
Under Asken har nr 17 och 18 på skissen.

Trädgårdslund
26/4-13
Tillplattat och grått efter vintern. Mera jobb i sikte, jordlagret var skrämmande tunt.

Trädgårdslund
 25/5-13
Skottkärran och skottkärraren gick varma! När det önskade jorddjupet var uppnått (30-40 cm) var det bara att samla ihop, flytta hit, dela, och sprida ut lundväxterna i naturlika stråk och grupper.

Trädgårdslund
28/9-13
Nästa vår ska kärrandet och grävandet vara ett minne blott och vi njuter av en ny ljuvlig lund!
Kanske, förhoppningsvis finns det några små luckor kvar att plantera en eller annan raritet i.

*** 

Cypripedium pubescensCypripedium 'Ulla Silkens'

Två nya orkidéer, Cypripedium 'Ulla Silkens' och C. pubescens, beställdes från Orchidéhuset och planterades i september. 

Guckusko, Cypripedium calseolaris
Den gamla Guckuskon C. calseolaris, från Spezialplant, flyttades hit från Azaleaplanteringen.

18/10-13
Asken hade lagt täcktet på, tyckte visst att - nu kan vintern komma.
-Det kan gärna dröja, tyckte vi.

ormbunke
Så snart vintern släpper oss fria kryper ett myller av olika sorters ormbunkar, Trillium, Primula, Epimedium och Helleborus upp ur lövtäcket och en skönt överdriven men ändå åtråvärd skogsgläntekänsla infinner sig. 

Harsyra Oxalis acetosella
Även växter från naturen får flytta in Under Asken. Den här lilla godingen, Harsyra Oxalis acetosella, fick en placering intill stigen i våras. Den är vanligtvis vit, men förekommer ibland i den här läckra rosa färgen.

Woodland, trädgårdslund

Sköna "trädgårdslundsdrömmar" ska drömmas hela vintern lång!

1 kommentar:


Tack! Jag blir så glad för din kommentar! Den behöver inte vara lång.
Ulrika

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...