tisdag 5 november 2013

Planteringar/Syrenbuskaget

Syrenbuskage
9/6-13
Syrenbuskaget är tråkigt nog inget favorit foto objekt.  Bra bilder saknas trots att jag visste att jag borde ha dokumenterat planteringen under hela sommaren. En tydlig indikation på att något måste göras för att försköna det snart 15-åriga buskaget. Det som behövs är egentligen bara någon eller några bra marktäckare som ser snygga ut under sommaren. Nog blommar det här också men det som saknas är en vacker helhet. Fläckvis skönhet gör sig inte så bra på bilder som ska visa större delar av trädgården.

2/11-13
Buskaget är nr 16 på skissen och ligger precis i den sluttande gränsen mellan berghällen och det vilda partiet i väster. På sidan mot berghällen blir det torrt och det är svårt för växterna att etablera sig. I våras planterades Kaukasisk förgätmigej Brunnera macrophylla 'Jack Frost' och B.m. 'King Ransom' under syrenerna, hoppas de ska trivas och sprida på sig.

Syrenbuskaget nr 16
Acer shirasawanum
2/11-13
Här ser man spetsen mot Azaleaplanteringen nr 15. Det ljusbruna lilla trädet är en Acer shirasawanum. Bakom den sitter en Acer shirasawanum 'Aureum', syns inte här. Båda lönnarna får växa här tills vidare, blir det trångt kanske de flyttas, vi får se. Det mörkbruna är Alpklematis i olika färger som slingrar uppför en rönn som redan växte här när planteringen blev anlagd. 

17/5-13
Här fotograferas planteringen från berghällen ovanför. Längre bort ser man det nya lundpartiet Under Asken nr 17 och 18.

25/5-13
Här står jag med kameran mellan Alpinpartiet nr 12 och Syrenbuskaget. Just då hade jord och gödsel lagts på i planteringen för att öka jorddjupet så att växterna ska ta sig bättre.

25/5-13
Närmast kameran syns en bit av den nya trädgårdslunden Under Asken nr 17. En barkstig går mellan planteringarna. I bortre delen av Syrenbuskaget blommar en hel del vårlökar. Den vänstra delen av Syrenbuskaget är rensad och ser väldigt kal ut på bilden, men redan nästa sommar hoppas vi på mera grönska där.

15/8-13
Här syns den låga Acer shirasawanum 'Aureum' och några frösådda Rosenhortensior Hortensia heteromalla. Bakom skymtar gamla zinkhinkar med torktåliga växter och i bakgrunden planteringen Surhålet nr 7.

8/10-13
Här står jag nere vid plantering nr 18 och fotar upp mot huset. Alpinpartiets nedre del mitt i bild fortsätter åt vänster. Syrenbuskagets Syrener till vänster i bild. Mitt emellan där jag står och syrenbuskaget ligger nr 17.

Rosenhortensior Hortensia heteromalla
28/9-13
Rosenhortensior Hortensia heteromalla tillsammans med en hel del små, nyplanterade primulor och nedvissnande vårlökar här och där.

5/5-13
Väldigt kalt, men man ser formerna desto tydligare tidigt på våren. Barkstigen har fått en lite annan dragning sedan denna bild. Den svänger mer och möter trallgången på ett bättre sätt numera.

Vårazalea Rhododendron canadense
3/6-13
Azaleaplanteringen nr 15 ligger framför Syrenbskaget. Här blommar Vårazalea Rhododendron canadense för fullt.

Bondsyrener Syringa vulgaris
3/6-13
Som namnet antyder innehåller den här planteringen Syrener, vanliga Bondsyrener Syringa vulgaris.

9/6-13
Nyss rensat och ansat, den syrenfärgade Clematis alpina har letts upp i en Syringa vulgaris. En Kaprifol slingrar omkring som marktäckare.


17/9-11
Kaprifol Lonicera ?, osäker på sorten, verkar inte riktigt härdig här.

5/5-13
 Tidigare fanns det även Rosenhallon på den här sidan, intill rönnstammen, men de är numera borta. Rönnen växer i spetsen mot söder och två Snöbollsbuskar har planterats intill den som ersättning för Hallonen. Här har två små frösådda Kejsarträd Paulownia tomentosa klarat en vinter. De är kända för att växa väldigt snabbt men det gjorde de inte alls den här torra sommaren. Den här jättetorra delen av planteringen skulle nog tjäna på att få ett lager fint grus på toppen för att behålla mer fukt nere i jorden.

Acer shirasawanum 'Aureum'
27/6-13
En riktigt fin kombo blev den gulbladiga Acer shirasawanum 'Aureum' och en frösådd Heuchera med rödaktiga blommor.

1/7-13
En frösådd Allium som jag är osäker på vad den egentligen heter. Namnet på fröpåsen stämmer iaf inte. Tycker det liknar en  A. macranthum men jag är ingen expert.

Neapellök Allium neapolitanum
28/7-13
Neapellök Allium neapolitanum klarade sig också bra och blommade fint i somras. Den ska tydligen inte vara så lätt att övervintra utomhus om man ska tro på vad som skrivs i boken Lökar & Knölar av paret Hansson. Det visste jag inte när jag beställde fröerna och planterade ut småplantorna i trädgården. Ibland är det bra att inte veta om sånt utan bara prova sig fram.
Ja som ni ser finns det några godingar här också, hoppas de visar sig nästa år också!

Ha det gott!
5 kommentarer:

 1. Strukturen i bedene kommer mer fram igjen nå som bladene har falt. Det er spennende å se hagen din slik. Vinteren er en fin tid til å gå beplantningene nærmere etter i sømmene, i hvertfall de vi har bilder av eller husker godt. Da har vi god tid til å fundere på forbedringer og endringer.
  Så nydelig den frøsådde alliumen din er! Og samplantingen med alunrot i blomst foran...
  Det ser ut som du har snekret deg en sti også..? Det har jeg aldri tenkt på. Så lurt!

  SvaraRadera
 2. Ja, så är det trots att det ser trist och kalt ut. Stigen kom till sent i fjol höstas då jag upp täckte att det inte fungerade att göra en barkstig där.

  SvaraRadera
 3. Så fin trallgång genom er botaniska trädgård.
  Jag blir mer och mer förundrad och förtjust av er trädgård efter varje visning ni gör här.
  Extra kul att några annars veka växter överlever i ert kalla klimat, de trivs väl helt enkelt i det vackra grannskapet.
  Ha det gott!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, kul att att presentationerna uppskattas! Ja det är extra roligt att de övervintrar här och de kanske verkligen är så att plantorna uppmuntrar varandra till stordåd ;))

   Radera
 4. Beautiful garden photos!
  Greetings, RW & SK

  SvaraRadera


Tack! Jag blir så glad för din kommentar! Den behöver inte vara lång.
Ulrika

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...