lördag 30 november 2013

Planteringar/Delar av trädgården/Vilda partierna

Vi har två vilda delar vid sidan om den mera kontrollerade trädgården. 
Här växer allt möjligt mer eller mindre okontrollerat. Det är "rymmare" från planteringar, inplanterade vilda växter, vilda växter som flyttat in eller fanns här sen tidigare. Buskarna och träden som finns här är både vilda och planterade. Eftersom marken är väldigt ojämn slås områdena med röjsåg försedd med trimmer en gång/år.

 4/6-12
Kabbeleka Caltha palustris och Kungsängsliljor Fritillaria meleagris trivs väldigt bra på de delar där marken är fuktig.

  

4/7-12
Längst ner mot byvägen planterade vi in Lupiner Lupinus polyphyllus för många år sedan. Där blommar numera ett mindre hav av blå lupiner och Hundkex Anthriskus sylvestris. Svärdsliljorna Iris pseudacorus trivs lika bra som Kabbeleka Caltha palustris i det fuktiga området mellan nr 2 och byvägen. 

Våren -07 avverkades gammal skog i ett band från byvägen och hela vägen upp längst hela tomtgränsen intill skogen på skissen.

Det blev en hel del stora brasor för att bli av med all kvist från den avverkningen våren -07.

 13/7-08
Vy över vildparti B fotat från gamla vägen som går vid nr 20 på skissen.
Då hade vi snyggat till det riktigt bra efter skogsmaskinernas framfart.

 13/7-08
Vildparti på andra sidan om gamla vägen. Här anlägger vi just nu det nya alpinpartiet Massivet, nr 20 på skissen.

 11/5-13
Vildparti A rakt nedanför huset, här planterade vi in Vitsippor Anemone nemorosa några år innan vi flyttade hit. Nu har sipporna spritt på sig och kommer upp på nya ställen varje vår. På bilden har de ännu inte hunnit komma igång med blomningen.

 18/5-13
En vecka senare är de i full gång tillsammans med härliga Strutbräken Matteuicca struthiopteris! 

23/5-13
En liten Ask Fraxinus excelsior på god tillväxt mellan nr 12 och skogen.

 25/5-13
Den gamla Rödbladiga häggen Prunus padus 'Colorata' som är finast på våren står i vinkeln mellan nr 4 och 14. Den har varit generös med avkommor i planteringarna som tacksamt tagits tillvara och återplanterats på andra ställen i det vilda.

 19/6-13
Mellan Alpinpartiet 12 och skogen har många växter, som blivit bortrensade ur planteringarna, tagit sig. Här kan gärna den Stora ormroten, som spred sig så förbaskat i rabatten, få sprida sig som den vill. Brunnävorna, Geranium phaeum, har också en fristad här och gör sig så fint tillsammans med släktingen Skogsnäva, Geranium sylvaticum.

 14/10-13
En bit nedanför nr 15 planterades en frösådd Rönn, den stora i mitten. Frö till den kom från en Ullungrönn Sorbus 'Dodong', men den här avkomman är inte någon äkta 'Dodong'. Trots det växer den snabbt, är riktigt stor nu och får alltid en fantastisk höstfärg så jag är nöjd ändå. Många vanliga vilda rönnar och andra träd har fått komma upp överallt, men nu är det dags att bringa ordning i leden. I sommar har vi därför börjat röja så smått här i det vilda.

10/10-13
Skogslönn Acer platanoides nedan för Skogslunden.

22/11-11
Här är vackert även på hösten i dimma och frost.

10/9-13
Men nog är den gröna delen av året att föredra.(Samma vy som förra bilden)

Så gott som klart!

Ja, nu är presentationerna så gott som klara. Några detaljer får jag återkomma med nästa år. Det har varit ett stort jobb, men väldigt givande på alla sätt och vis! Nu känns det otroligt skönt att ha dokumenterat det mesta i trädgården. Under tiden fick jag tänka mig fram och tillbaka i tiden, jag har reflekterat och fått nya idéer. Inte dumt alls även om det kändes jobbigt ibland. Nu ska jag fokusera på annat. Snart är det ju dags för julkalender här på bloggen. Något julpyssligt måste jag också ta mig för och nya trädgårdsplaner ska smidas ;)
***
Tack så jättemycket till er som orkat hänga med i nutid och dåtid! Tack för hälsningarna som jag uppskattar så mycket! 
Ulrika

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar


Tack! Jag blir så glad för din kommentar! Den behöver inte vara lång.
Ulrika

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...