torsdag 28 november 2013

Planteringar/Delar av trädgården/Rondellen

Den äldsta trädgårdsdelen här på gården är Rondellen. Hur länge den funnits vet jag inte, den fanns här när vi flyttade hit och långt före det. Vi har fixat grus runt om och jämnat till den "runda" gräsplätten. En gammal murken flaggstång som sett sina bästa dagar togs bort och ersattes av en Skogslönn Acer platanoides. Någon gång på 80-talet var den en väldigt liten Lönn som fick följa med hem efter en fisketur till Umeälven, vid Öbacka i centrala Umeå. Den lilla, lilla Lönnen fick stå på tillväxt i Djäkneböle ett tag innan vi planterade den som vårdträd mitt i Rondellen. 

cirkel av gräs
2/10-13
Tre rotskott från de gamla Bondsyrenerna Syringa vulgaris, som växte på tomten när vi tog över,  planterades i kanten mot söder. 

 Någon gång i slutet av 80-talet såg det ut så här, Rondellen och äppelträden fanns här då också.

12/6-93
Typisk norrländsk gårdsstil var det då. Lite för kalt för oss, vi ville ha det mera lummigt.

25/9-08
Härligt, nu har fler buskar och träd planterats och vuxit upp.

 14/10-13
Pilarna är stora och har stammats upp.

 12/11-13
Vi låter de gamla äppelträden stå kvar så länge de orkar. Trots att de planterades för ca 75 år sedan är de inte särskilt stora, antagligen för att jordlagret är så tunt på berghällarna som ligger under hela tomten. Från början var det fyra gamla äppelträd här, ett av dem har vi fått ersätta med ett nytt äppelträd. En vit klätterros, Polstjärnan, skulle klättra i det här knotiga trädet men det är nog i torraste laget för en ros här.

 2/10-13
Rondellen är gräs, ett timrat bänkbord, 4 äppelträd, 3 Bondsyrener och en Skogslönn. 

 2/10-13

 22/6-92
Skogslönnen, Acer platanoides, nyplanterad-så liten den var för drygt 20 år sedan!

Cirkel av gräs
12/6-93
Här hade vi två Skuggmoreller där Bondsyrenerna numera växer. Älgarna och frosten gjorde  Morellerna lidande och de flyttades mot en ladugårdsvägg istället.

Cirkel av gräs
 25/9-08
Skogslönnen är så vacker hela året! Enda nackdelen är alla stora löven som faller av på hösten, men fördelarna uppväger det lilla nackdelen. Nu har Lönnen blivit precis som ett vårdträd ska vara, den högsta punkten på gården som skyddar familjen och sprider glädje och lycka till alla. Förr i tiden var tanken att om åskan slog ner skulle den träffa vårdträdet först och därmed skona boningshuset.

höst
 12/10-13
Tillslut ska alla vackra höstlöv ner.


12/11-13
Avlövat och frostigt.
  
12/2-09
Rondellen i vintertäcke.

Nu är det bara en presentation kvar att visa. Den beskriver de vilda partierna ner mot vägen och bakom huset. Kommer snart.
Hejsvejs!

1 kommentar:

  1. Kul att se förändringen från olika år och årstider. Vackra höst bilder!
    Trevlig 1:a advent!

    SvaraRadera


Tack! Jag blir så glad för din kommentar! Den behöver inte vara lång.
Ulrika

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...