torsdag 7 november 2013

Planteringar/Azaleaplanteringen

Ibland är de växterna som ger namn åt planteringarna så blev det även här när Azaleorna planterades först av allt. Azalea 'Golden Lights' har hittills vuxit sämre än Vårazalean Rhododendron canadense, men nu verkar den mycket större och kraftigare än tidigare. Den här planteringen såg dagens ljus under säsongen 2002. Jordlagret var väldigt tunt ovanpå berghällen, jag hade precis läst om hur man anlägger en blötbädd så det blev en variant av blötbädd här. 

Vårazalea, Rhododendron canadense
18/6-12
Det är Vårazalean Rhododendron canadense som totalt dominerar den här lilla planteringen i mitten av juni. Det gula som skymtar på vänster sida är Azalea 'Golden Lights'. Mitt emellan blommar en rugge av Sommarsnöklocka Leucojum aestivum.

plantering
5/5-13
En Julros Helleborus niger, Sommarsnöklockor Leucojum aestivum, Narcisser och Hasselört Asarum europaeum är det enda gröna här.

skiss
Azaleaplanteringen har nr 15 på skissen.

 stig, trädgårdsgång
25/5-13
 Först var det bara gräs runt planteringen till sommaren -10, då en halvtaskig barkstig gjordes där ogräset trivdes allt för bra. Under senhösten -12 fixades en bättre bark- och trallstig vid planteringen. Om den trallsigen kan du läsa HÄR.

höst
10/10-13
Höstfärger!

Azalea 'Golden Lights'
1210-13
Azalea 'Golden Lights' får en fantastisk röd höstfärg R. canadense blir mera brunröd i färgen.

Azalea 'Golden Lights'
12/10-13
A. 'Golden Lights'

Hydrangea paniculata 'Praecox'
14/10-13
Hydrangea paniculata 'Praecox' i centrum av Azaleaplanteringen.

Visset, höst
2/11-13
Visset, mörkt och kallt!

 Azalea 'Golden Lights'
18/6-12
 Azalea 'Golden Lights'

Slutet är nära
Slutet börjar närma sig, snart är trädgårdens alla planteringar presenterade. Det blev MÅNGA men väldigt givande genomgångar av bildmappar. Nu är det bara några få riktiga planteringar kvar innan presentationerna kan avslutas.
En sak har jag lärt mig av detta och det är att man ska fota,fota, fota och åter FOTA!
Det går nästan inte att få för många bilder av trädgården. Fota vid olika tider, förändringar sker så obemärkt när man är uppe i det hela tiden. På bilder från olika tider av året ser man mycket tydligare alla förändringarna. Gamla foton från trädgårdens första år är också roliga att ha som jämförelse nu när trädgården börjar ha några år på nacken.

Men lite mer blir det....snart ;)

1 kommentar:

  1. Visst är det kul att se hur det förändrar sig där i trädgården under året och under åren. Försöker också fotografera mycket. Har upptäckt att fler helhets bilder saknas dock här. Ska försöka minnas det när jag går runt. Det har varit spännande att följa med i eran fantastiska trädgård!
    Ha det gott!

    SvaraRadera


Tack! Jag blir så glad för din kommentar! Den behöver inte vara lång.
Ulrika

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...