söndag 17 november 2013

Ogräs och sly?

Ingen gillar ogräs, men hur gör vi för att slippa?

Fick häromdagen uppmaningen att berätta om hur vi gör för att få bort ogräs och sly när vi anlägger. Det gör jag så gärna!
Egentligen är det ganska enkelt och materialet har man oftast hemma. Vi använder vanliga dagstidningar. Täckmaterial som jord, kompost, bark och löv är bra att lägga ovanpå tidningarna, det är också enkelt att få tag på om man inte redan har det hemma. Hur noga man är med förarbetet anpassar vi efter aktuellt behov. Med det menar jag att är det vanlig gräsmatta där man anlägger en plantering eller en stig behöver man inte vara lika noggrann som när man anlägger ovanpå mark med Kvickrot eller ännu värre, Åkerfräken eller Kirskål. Kanske fungerar inte den här metoden mot de två sistnämnda ogräsen. Jag vet egentligen inte för än så länge har vi sluppit få in de ogräsen i trädgården. Har man marken full av Åkerfräken eller Kirskål kanske man först borde täcka marken med svart plast eller presenning under några år innan man gör något mer. Då luras rötterna uppåt och man kan öppna upp och rensa ytan då och då. Sedan på med plasten igen tills ogräsen tillslut blir helt utarmade.

Under stigen intill Alpinpartiet täcktes marken med tidningar i flera lager sedan breddes ett tjockt lager bark ovanpå. Det tar kål på det mesta men på vissa ställen där Kvickrot fanns hjälpte det inte helt, en del tog sig ändå igenom. Händer det måste man på det direkt, rensa bort och täcka på nytt. Kanske blev barklagret för tunt på vissa ställen.

Här, runt det nya alpinpartiet, blir det samma tidningsprocedur nästa vår när vi ska göra en barkstig här också. Vi gör stigarna så snabbt som möjligt för att stoppa ogräset på direkten. Gräset intill stigen klipps också med ca en gräsklippares bredd. Det hjälper till att hålla borta invaderande ogräs från stig och plantering. Låter man gräs växa tätt inpå en plantering smiter rotogräsen extremt snabbt och helt obemärkt in till den näringsrikare jorden. När de väl är inne blir de väldigt besvärliga att rensa bort. Särskilt om man som vi använder sten som kanter på planteringarna.

Ogräs, stig, trädgård
Den här bilden är från anläggningen av en stig i trädgårdslunden Under Asken ifjol. Då tyngdes tidningarna ner med stenar innan barken kom på.

Intill nya alpinpartiet finns både kvickrot, sly och stubbar. Finns det stubbar och sly jämnas de med marken och dubbla, gärna tredubbla, lager av tidningar läggs ut ordentligt omlott där stig eller plantering ska vara.

Här blir det extra bökigt att rensa bort sly och blåbärsris som växer intill en gammal stubbe. Men stubben ska bort och så ska även ris och sly. När väl underlaget är rensat och täckt gör man ett litet dike i kanten mot angränsande gräsmatta. Diket fodras med tidningar, fylls med bark och gör att  ogräset får svårt att växa rakt in i stigen.

Så här går det till:
  Diket grävs längst efter ytterkanten, ca15-20 cm djupt och 15 cm brett. Här på bilden används en markduk, men tidningar är nog så bra och ännu enklare att använda. Jag rekommenderar tidningar!

 Tidningarna, läggs så de går ner i diket och gärna en bit uppför kanten mot gräsmattan.

Diket fylls med bark liksom resten av stigen här på bilden. Trampa och packa till barken i diket, sedan går det bra att köra med gräsklipparen, helst med uppsamlare, över gräskanten när man klipper intill stigen eller planteringen. Regelbunden gräsklippning intill gången gör att ev. rotogräs blir utarmat med tiden.

Om man anlägger med pallkragar som här på en gräsmatta fri från rotogräs kan man lägga tunnare lager av tidningar runt utanför och en bit in under kragen. Mitt under kragen behövs egentligen inga tidningar, där är jordenlagret tillräckligt tjockt för att kväva vanligt gräs.

Bakom Skrotstenen växte massor av kvickrot, där skulle jag ha varit extra noggrann och lagt ut dubbelt upp med tidningar, det har jag lärt mig nu. Minst 30 cm djup jord ovanpå tidningarna behövs för att stoppa kvickrot från att orka ta sig igenom. (På barkstigarna blir det lite tunnare.) Har man ont om jord går det bra att dryga ut med gamla löv och gräsklipp. Fyll på ett ordentligt tjockt täcklager-tänk på att materialet sjunker ihop efter ett tag. 

Man kan vattna på de utbredda tidningarna eller lägga på sten, för att de ska ligga kvar tills jorden läggs på. Men man får ändå ta en bit i taget om det är ett större område som ska täckas. Bred ut tidningar, vattna, lägg på jord, tidningar o.s.v. 
En kant eller stig av bark är inte alls ogräsfri, men det är väldigt lätt att rensa bort ogräset i den porösa barken. En annan fördel med att ha en stig intill/runt en plantering är att ogräset som vill in måste växa länge innan det kommer in och man hinner se och rensa bort det innan det är för sent.

En inte helt arbetsfri metod, men för oss fungerar den bra!

 I de vilda partierna planteras olika träd och buskar in med hopp om att en stor trädgårdslund ska utvecklas så småningom. Där kan vi inte hålla ogräsfritt, men vi försöker rensa och lägga på lite extra gödsel runt de inplanterade för att det ska ha en chans att konkurera med all vild växtlighet. Att rycka ogräs runt plantorna och täcka med ett tjockt lager gräsklipp fungerar både som gödsel och hämmar ogräs.

Ogräs rycks bort och ett täcke med gräsklipp läggs på direkt.

Här har fortfarande inget ogräs trängt igenom gräsklippet som lades på i somras.

Lycka till!

2 kommentarer:

  1. Hei! Dette var det spennende og interessant å se og lese. Har brukt våte aviser en god del, men jeg har aldri laget dike. Kjempesmart. Jammen har dere store prosjekter på gang. En lund er vakkert. Fin kveld til deg! Anne

    SvaraRadera
  2. Visst är det smart! Diket är en god hjälp och man har bättre chans att hålla borta rotogräs. Tidningarna är väl ingen nyhet men himla bra ändå ;)

    SvaraRadera


Tack! Jag blir så glad för din kommentar! Den behöver inte vara lång.
Ulrika

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...