tisdag 27 augusti 2013

Den gamla sängen

Säng i trädgården

Det krävs en hel del pyssel för att piffa upp en gammal säng. Första tiden fick sängen stå på sin plats precis som den var i vit flagnad färg och rost. Vissa pinnar som lossnat fästes med lite najtråd.
 gammal säng

gammal säng
Under sängen planterades sticklingar av Murgröna Hedera helix 'Huldra' och Pensé 'Rococo Ruffles'.
Så såg det ut förra sommaren. Växterna tog sig bra men jag kände mig inte nöjd med det vita och rostiga. Lite färg behövdes det var helt klart. Problemet nu var bara att välja rätt färg. Jag hittade en bra nätbutik med massor av färger att välja på. Fy vad svårt det blev! Jag funderade länge på vilken färg sängen skulle få innan färgburken kunde beställas. 

trädgårdssäng
Det blev tillslut en mild ljusgrön nyans och sängen blev sprayad redan i april för nu skulle sängprojektet äntligen bli klart. Så blev det inte alls. Många saker kom emellan som vanligt.

väv av mossa
Tillslut tog vi (jag och äldsta dottern) ändå tag i projektet för att få sängen färdig till visningen den 3/8. Tidigt i planeringen hade vi pratat om att göra ett täcke och en kudde av mossa. Vi bestämde oss för att följa den planen och skred till verket.  En enkel vävram snickrades. Många små spikar spikades in på kortsidorna för att linda varpen på. Vi spände ullgarn mellan spikarna, samlade olika mossor och satte igång. Äldsta dottern vävde och vävde och.... Nog hade vi trott att det skulle gå snabbare när vi planerade.

väv, mossa
Det tog sin tid. Dottern tog en välbehövlig paus.

kudde av kycklingnät och mossa
En kudde av kycklingnät och mossa blev snabbt färdig. Nätet klipptes till önskad storlek och veks ihop till ett örngott. Med tunn metalltråd syddes tre av kanterna ihop. Mossa packades in i kudden och den fjärde sidan syddes ihop.Sedan stacks tussar av fin mossa in så ytan blev täckt och inget av kycklingnätet var synligt. Färdigt!
En masoniteskiva sågades till botten och täcktes med plast och en gammal jutesäck. Dottern fick ändrade planer och drog iväg på något mer lockande äventyr med kompisarna.

säng i trädgården
Visningsdagen kom och det var en dryg bit kvar att väva. Det var bara att krypa ihop vid väven och peta in varv efter varv av mossa. Väven blev tyngre och tyngre av den fuktiga mossan, någon tråd brast av tyngden, men tillslut var det klart. För att få täcket på plats, så helt som möjligt, bars hela ramen bort till sängen. Där pillrades det vävda täcket loss från spikarna och fick falla direkt ner på sin plats i sängen. Det gick väldigt bra och ingenting gick sönder. 
Äntligen var det klart!

Lyktan intill sängen hittade jag på Blåeld i Tavelsjö.

Hedera helix 'Huldra'
Murgrönan har vuxit till sig väldigt bra trots den torra sommaren. 

Hedera helix 'Huldra'
Den här sorten, Hedera helix 'Huldra', är härdig och har klarat två vintrar utomhus utan täckning.

Pensé 'Rococo Ruffles'
Penséerna fröade av sig i fjol och blommar så här gulligt i år också.

Sängprojektet blev avslutat tillslut och färdigt till visningen!
Härligt!
Trastarna har hållit näbbarna i styr också. Var orolig för att de skulle vara där och slita i mossan men än så länge har mossan legat kvar. 
Hejsvejs!

6 kommentarer:

 1. Vilket pill, men hjälp vad snyggt det blev! Ska det få flytta in några växter i mosstäcket också? Det här var en trädgårdssäng helt i min smak! Kram Kristina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack kul att du gillade den! Växter behöver jord och då kommer småkrypen dit och trastarna som ett brev på posten. Visst skulle det vara fint och tanken fanns där. Vi får se vad som händer.

   Radera
 2. Jätte fint blev resultatet!! Mödan värd kan jag tänka mig att du känner:)
  Tack för titten!

  SvaraRadera
 3. Tack! Givet den mödan var det väl värt.

  SvaraRadera
 4. En säng i trädgården, vilken toppenidé.
  Den blev ju jättesnygg nu, som en kuliss från Alice i Underlandet eller från Peter Pans 'Never never land'

  Ha det gott!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja kanske det, i vissa väder ser det rätt sagolikt ut.

   Radera


Tack! Jag blir så glad för din kommentar! Den behöver inte vara lång.
Ulrika

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...