lördag 9 mars 2013

Planteringar/Spaljéplanteringar och trädgårdsland

Rundturen i trädgården går vidare till baksidan av huset. 
Här finns två spaljéer med Kameleontbuskar Actindia kolomikta, en sittplats för två och ett trädgårdsland. En spaljé sitter vid gaveln av altanen mot husknuten, den andra är fristående. Bakom den fristående spaljén finns en liten smal rabatt som följer hela spaljén. Rabatten är upphöjd och kanten består av huggna stenar.
Spaljé
4/6-12
 Våren var sen och Kameleontbuskarna hade inte kommit igång. Det verkar som ett försummat hörn här, dit vårstädningen inte hunnit ännu. Parbänken för morgonkaffet står fortfarande kvar på logen och vattenkannorna ser förvirrade ut.

spaljé, trädgårdsland
 19/6-08
 En gammal bild där man ser sparrisar i högra hörnet annars ser det rätt skralt ut.

trädgårdsland
11/8-07 
 Flera gamla bilder har kommit fram för att visa att det här är ett ställe som förändras varje sommar. Här blandas blommor och grönsaker, därför tycker jag att det är fel att kalla det grönsaksland, trädgårdsland passar bättre. Jag försöker fylla alla tomrum med blommor.

trädgårdsland
Här var det massor av kål. Är osäker på när bilden är tagen, men runt -06 skulle jag tro.

spaljé, Isop
22/8-12 
Vi förflyttar oss till andra sidan av spaljén, där ser det ut så här. I mitten växer en Kanadensisk ros, William Buffin. Den har det inte ens hälften så bra som rosor vill ha det. Jordlagret är på tok för tunt här, direkt ovanpå berghällen, men den blommade väldigt bra förra sommaren.  

 8/8-12
 Isop Hyssopus officinalis i blått, vitt och rosa växer efter kanten. 

 10/8-12
Innanför kanten av Isop planterade jag in några nya växter förra sommaren. Iris, Opiumvallmo Papaver somniferum och Stäppsalvia Salvia nemorosa ska förhoppningsvis klara sig i den här ganska ogästvänliga planteringen. Vallmon är ettårig, men fröar av sig och kommer igen.

19/8-12 
Trädgårdstips
 Sen sommar, sen vallmo sådd och givetvis sen blomning. Men varför inte så några sena vallmo och få en härlig höstblomning? 

Sittplats
28/8-12 
Sommartid går vi hit och dricker morgonkaffet så ofta vi kan. Tänk när det är läge för det igen, LÄNGTAR! 
Här är det lite glest på höger sida eftersom vi klippte bort större delen av Kameleont buskarna sensommaren -11. Där holken sitter klättrade två stora Alpklematis som med hjälp av snön knäckte hela spaljéen. Nu är dom borta helt och hållet. Kameleonterna ska få täcka hela övre delen, och rosen William Buffin får gärna breda ut sig på nedre delen av spaljéen.

Spaljé. trädgårdsland
 23/6-11
 Gamma bild igen på en fantastisk Kameleont! Alpklematisarna som är borta nu, syns på högra delen. Visst var dom fina, men det blev en väldig massa larvbajs på sittplatsen. Ingen ville sitta där och fika.

Kameleontbuskar Actindia kolomikta
 29/6-11
Vid altanen sitter en mindre spalje med den andra Kameleontbusken. Intill den växer en Paradisbuske Kolwitzia amabilis, Plymspirea Aruncus dioicus och Löjtnantshjärta Lamprocapnos spectabilis. Paradisbusken blommar fint vissa somrar, beroende på hur den klarar vintern. Kvistarna knäcks väldigt lätt av snön. Där passar den ljusa Biokovonävan Geranium catabrigiense 'Biokovo' perfekt som marktäckare. Senare sommaren -11 klippte vi, som sagt, bort nästan allt utom de grövsta rankorna på Kameleonterna. Inte kul alls, men tillslut måste man. De här klätterväxterna växer snabbt och nästa höst har vi nog två nästan lika maffiga plantor här igen. Färgförändringarna på bladen kommer på de äldre grenarna så först 2014 tror jag den kan bli så här färg-grann igen.

Paradisbuske Kolwitzia amabilis, Geranium catabrigiense 'Biokovo'
 10/6-07 Paradisbusken och Biokovnävan.

Kameleontbuske, Actindia kolomikta, Saxifraga
30/6-11
 På långt håll ser de vita och rosa bladen på Kameleonten ut som en fantastisk blomning.
(övre, högra hörnet)

Fler presentationer kommer....
Ska bara leta bland bilderna :)
Men först, äggmacka och en tur med skidorna i SOLEN!
Ha en härlig dag!

6 kommentarer:

 1. Vilka enorma kameleontbuskar!! Köpte en förra året och den är pytteliten...Hur gamla var dina?
  Vackra bilder från en helt fantastisk trädgård!
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 2. Wow! Tack för titten i din trädgård! Vilka underbara kameleontbuskar och vilken härlig uteplats att sitta och dricka kaffe vid! förstår att du läntgtar dit. Gillar ditt trädgårdsland också, tycker det är så snyggt när grönsaker blandas med lite blommor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varsågod Kristina ;-) Tackar! Sen jag började med blommor i landet kan jag inte vara utan.

   Radera
 3. Tack Merja! Älskar Kameleonterna-helt fantastiska klätterväxter! Den äldsta är ca 13 år och den yngre som är ett rotskott från den äldre är ca 10 år. Man får vänta ett tag på den enorma tillväxten, först ska rotpaketet utvecklas. Så ta det bara lugnt. När dom väl kommer igång kan dom växa flera meter på en sommar!

  SvaraRadera
 4. Oj vilken härlig trädgård du verkar ha! Fantastiskt fint!

  SvaraRadera
 5. Greetings! This is my first visit to your blog! We are a collection of volunteers and starting a new initiative
  in a community in the same niche. Your blog
  provided us valuable information to work on.
  You have done a outstanding job!

  My page: Free Online Games

  SvaraRadera


Tack! Jag blir så glad för din kommentar! Den behöver inte vara lång.
Ulrika

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...