tisdag 19 februari 2013

X-faktor/Grön och svart

Oblommigt grönt!
 Mitt bidrag till X-faktor kanske går utanför reglerna när blommorna saknas? Måste det vara blommor på en växt?
När jag bläddrade bland allt det gröna fastnade jag för ormbunken  Polystichum polyblepharum 'Jade' så nu blir det ormbunkar för hela slanten.
Hoppas att det passar trots avsaknaden av blommor.

Ormbunksgrönt!
 Jag älskar ormbunkar och vill ha en hel trädgårdslund med massvis av härliga ormbunkar. Några små näpna lund växter får gärna kika fram under och mellan ormbunkarna på våren och försommaren. 
Sedan är det ormbunkarna som regerar. Kan ni tänka er vad fint det skulle vara? Grönt och frodigt som en djungel!

ormbunke, Polystichum polyblepharum 'Jade'
 Polystichum polyblepharum 'Jade'...
 är en vintergrön, härdig ormbunke, ca 60 cm hög. 

Ormbunke
Här en annan ormbunke som rullar upp sina skira blad.

Ormbunkar är lätta!
Det finns många härdiga och lättskötta ormbunkar att prova. Jag köper några nya varje år och nästan alla har överlevt här. Det man ska tänka på är att det tar ett bra tag innan en ormbunksplanta är etablerad. Därför växer dom långsamt i början, men ger man dom en riktigt bra start sätter dom fart och blir stora, härliga urtidsväxter. Plantorna kan bli väldigt gamla och behöver inte delas och planteras om som blommande perenner. Mina erfarenheter är att ormbunkarna är lätta att rensa på våren, håller sig snygga hela säsongen och dom behöver inte stöttas. Bara positivt! Det finns många arter som går bra att odla i en vanlig rabatt där deras fina bladformer kompletterar de andra perennerna.

En ormbunke som själv flyttat in i trädgården från skogen intill, blev en fin kompis till Lungörten Pulmonaria 'Smokey Blue'.

Strutbräken Matteuccia struthiopteris, Kungsänslilja
Strutbräken Matteuccia struthiopteris – och Kungsänsliljor Fritillaria meleagris. En varning-Strutbräken sprider sig snabbt med utlöpare efter några år, tänk på var den planteras. Där den får breda ut sig i stora bestånd är den helt fantastisk och sprider en svag, obeskrivligt god doft.

ormbunkar
Många ormbunkar är "ludna", nästan som små djur, på våren när dom rullar upp sig.

***
Väldigt intressant ormbunks fakta....
Tänk att ormbunkar började utvecklas redan för 400 miljoner år sedan!
För 350 miljoner år sedan fanns det skogar av ormbunkar. Då kunde trädormbunkarna bli hela 30 m höga!
The fern craze
I England i mitten av 1800-talet blev det modernt att odla ormbunkar. Intresset spreds även till Sverige och utbudet av plantor ökade i plantskolorna. Första och andra världskriget gjorde att man övergick till att odla grönsaker, trädgårdsmästarna drog ut i krig, många specialistplantskolor försvann och därmed minskade intresset för ormbunkarna drastiskt. 

 Det och mycket, mycket mer hittade jag här: Examensarbeten inom Trädgårdsingenjörsprogrammet, 2005:1 Ormbunkar för svenskt klimat av Catarina Sjöberg 


***
Länge har det varit väldigt ont om olika ormbunkar i plantskolorna, men nu verkar intresset och utbudet äntligen öka. Jag hittar några nya varje år även här uppe i Umeå. Hoppas plantskolorna hänger med och tar hem många olika ormbunkar!

Stensöta Polypodium vulgare
Stensöta Polypodium vulgare växer gärna mellan stenar, tål torka.
Ormbunkarna kommer tillbaka!
***
Det var mitt gröna bidrag till Moseplassens roliga utmaning X-faktor/Svart och grön.
Kika in där och delta eller se mer i svart eller grönt.Ha en fin dag!

9 kommentarer:

 1. Vilket härligt reportage om ormbunkar! Tack för fina bilder och intressanta fakta./Kram Titti

  SvaraRadera
 2. Hei Hallan, så fint innlegg om bregnen!

  Men ja, som du innledningsvis sier, dette er jo blader ikke blomster. Konkurransen er satt til at det er _blomstene_ som konkurrerer, at de må være fokuset for bildet. Jeg burde nok ha vært tydligere i utlysningsteksten, for dere er ganske mange som har bommet på dette for denne runden.

  Vi kan la det stå som det er, men det vil si at du ikke kvalifiserer til finaleplass. Om du ønsker så kan du delta med et annet bidrag, Om du gjør så så skriv en kommentar om det på Moseplassen så jeg eventuelt kan fjerne dette fra oversikten :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det gör inget att bidraget inte kan vara med i tävlingen. Har ju några andra bidrag som är med.
   Får komma ihåg att det ska vara blommor nästa gång.

   Radera
 3. Ormbunkar tycker jag också om. Dom är så charmerande, gör mycket av sig utan att pråla. Så fint du visar hur den rullar upp bladen, inte mycket som kan mäta sig med det :)

  SvaraRadera
 4. Ibland kan jag tycka att det är synd att ormbunken inte har några blommor också, då skulle den fylla dubbelt upp med skönhet. den är ju så häftig på våren.
  Ha en fin kväll
  Kram Meta

  SvaraRadera
 5. Jeg gjør som du, jeg elsket bregner. De er fantastiske om våren når de reiser seg opp som bispestaver. Liker dem veldig godt sammen med hosta. Dette var spennende lesning og du viser vakre bilder. Ha det godt! Hilsen Anne

  SvaraRadera
 6. Vidunderlig billeder af bregner i udspring, eller rettere udrulning :) Jeg elsker bregner, og er vild med dine billeder her! :)
  Ha en dejlig dag og Lykke til!

  SvaraRadera
 7. Jag fick upp ögonen för ormbunkar för två år sen och inköpte en hel då och mer blev det ifjol. Jag köper där jag kommer över dom för som du säger här uppe har det varit ont om dem i butikerna.
  Man får hoppas det kommer mer nästa år.
  Lycka till.
  Ha en underbar dag!!

  SvaraRadera
 8. Ormbunksknoppar eller vad man skall kalla dom är så häftiga och ormbunkar överhuvud taget, urläckert och tropiskt!
  Agneta kram

  SvaraRadera


Tack! Jag blir så glad för din kommentar! Den behöver inte vara lång.
Ulrika

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...