måndag 4 februari 2013

Planteringar/Alpinpartiet

Jag fortsätter med presentationerna av våra planteringar, det tar sin tid, men det är kul och bild förrådet får sig en ordentlig genomgång. De första presentationerna var snabbt och lätt avklarade, det fanns gott om färska bilder att välja bland. Nu tar det allt längre tid att hitta bra bilder. Vissa planteringar som jag saknar bra bilder på får helt enkelt vänta och presenteras till sommaren istället, då jag tagit nya och bättre bilder. Något annat jag tänkt på när jag letar bilder är att det finns bättre och sämre sidor av planteringarna. På några ställen är det väldigt trist och tråkigt och inget verkar trivas där, jag lockas inte till att ta några bilder där heller. Tråk-ställen finns, men dom syns inte, inte i dom här presentationerna i alla fall. Kanske något att ta tag i framöver, att visa några tråk-ställen och vad man kan göra åt dom? Måste erkänna att det inte är min idé helt och hållet, inspirationen kommer från Hans med bloggen Svanå trädgård. Han hade nyss en Tråk-lista för växter som jag följde med spänning.

Nu är det dags för Leifs favorit plantering-
Alpinpartiet.


Juni -12
Alpinpartiet ligger i kanten mot ett vildvuxet ängsparti och skogen. Det är en lång och smal plantering till största delen uppbyggd av sten och grus, anpassad för alpina växter som vanligtvis växer på högre höjd. Den gula Nunneörten, i mitten, är inte helt rätt här, men den har sått sig själv och fick blomma klart där förra sommaren.

Juni -12
Här ser man nedre delen av Alpinpartiet som följer berghällens lutning. Intill Alpinpartiet ligger Surhålet och Stensättningen.

Augusti -12
 Den här bilden är tagen en bit uppåt, man skymtar flera av planteringarna intill, Stensättningen, Surhålet, Azalea planteringen och Syren buskaget. Det nya Under Asken som blev klart i höstas, fanns inte när bilden togs, men ligger längst till höger nedanför Alpinpartiets nedre del. På ena sidan mot Surhålet går stigen på berghällen och på andra sidan finns en barkstig.

Juni -12
Ännu längre upp.

FÖRE OCH EFTER BILDER
Stora stenen i överkanten ligger på samma ställe på båda bilderna.
Juni 2007
 Före anläggningen hösten -07 såg det ut så här.

Juni 2012
Vi började plantera och placera ut mera sten våren-08.
 Fem år senare har partiet vuxit till sig, men det finns fortfarande plats för fler stenar och många vackra alpiner.
Härliga blommor i Alpinpartiet.
Längtar dit!

3 kommentarer:

 1. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 2. Så fantastiskt spännande när det växer fram! Du hade gillat klipporna här och vad som växer där ute. Vem är Leif?
  Ha det så bra!

  SvaraRadera
 3. Ja, jag gillar klippor! Leif är sambon och den andra trädgårdstoken på det här stället, särskilt förtjust i alpiner, minibarrisar och stenar.

  SvaraRadera


Tack! Jag blir så glad för din kommentar! Den behöver inte vara lång.
Ulrika

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...