fredag 11 januari 2013

Återblick/Augusti 2012

Återblick augusti 2012
Vi var i Norge på havsfiske i början av augusti. Fiskarna var inte på hugget och vädret var som typiskt Norge väder, regnigt och blåsigt. Det första vi gjorde var att gå på en växtexpedition efter klipporna vid havet. Vilken fantastisk natur! Där såg vi massor av vackra små växter som Fjällbrud, Brudsporre och Purpurknipprot. 
Efter regnet i Norge såg vi fram emot solsken i Umeå, men det blev genast regn när vi kom hem.
 Persikan som planterats i grönsakslandet började blomma igen! Den stackaren gillade verkligen inte vårens kyla och kom totalt ur rytm.
Trots vädret var det till att vara ute och fixa och trixa i trädgården mellan skurarna. Vi hade anmält trädgården till Tusen trädgårdar och ville göra så fint som möjligt inför den dagen. 
Dagen kom och det gick bra, det var full rulle hela dagen! Jätte roligt! De populäraste växterna var Ligularia palmatiloba, Thalictrum sp.,en hög, kraftig Violruta från Kina, den låga, storblommiga Thalictrum diffusiflorum och den rosaröda Potentilla 'Miss Willmott'.
Två dagar försenad vecklade den blodröda Lilium 'Night Flyer' ut sina knoppar.
Under en tidig morgonrunda i trädgården hittade jag det lilla hjärtat av spindelvävstaklökar på en sten. Vad glad jag blev!
Några andra försenade växter var Opiumvallmo Papaver somniferum som började blomma den 18:de.
Regnet fortsatte att vattna mest varje dag och bladväxterna hade verkligen en toppen tillvaro. Sallaten växte så det knakade och vi åt av den mest varje dag. De andra grödorna i grönsakslandet trivdes desto sämre med det svala sommarvädret. På Luktärtorna syntes inga knoppar.
Penséerna gillde läget under den gamla rostiga barnsängen och blommade så snällt. 
Den 22:a kände jag lugnet, som kommer med hösten, lägra sig över trädgården. En härlig rogivande känsla! 
Dagliljeblomningen var så klart försenad, men nu runt den 23/8 hade de första tidiga som ''Rayah' och 'Sammy Russel' äntligen börjat blomma. Vi började planera inför nästa vår och sommars lökblommning.
Inspirerad av Susanna Roséns Stora tulpan boken beställdes massor av tulpan lökar. Leif satsade på Allium och Fritillaria.
Rosen William Buffin trotsade vädret och bara blommade och blommade.  Blommorna hängde för det mesta, nedtyngda av regndroppar, men var så vackra ändå. 
Den 30:de tyckte jag att det kändes som höst. Anisisopen, en riktig höstperenn blommade så fint med spiror i blått och vitt.
Nu började nya projekt för resten av hösten att gro i trädgårdshjärnan .......

Njut av fredagen!

1 kommentar:

  1. Härliga bilder...=)

    Trevlig helg...!!!

    Kram Ninni

    SvaraRadera


Tack! Jag blir så glad för din kommentar! Den behöver inte vara lång.
Ulrika

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...