lördag 1 december 2012

Julkalender-lucka 1

Nu öppnar vi första luckan.....
Stjärnflocka Astrantia major

En strålande stjärna som den här passar perfekt in bakom första luckan i årets julkalender!
Astrantian trivs hos oss också i vanlig rabatt, på en fuktig äng med Aquilegia och Trollius eller i ett ljust woodland med ormbunkar. Den passar utmärkt i buketter och går bra att torka.
Vilken underbar planta!
Här i trädgården växer tre namnsorter:
Den vanliga Astrantia major som är hög och har ljusrosa blommor. Vi har även 'Rosensinfonie' som skiftar i flera röda toner och den på bilden,'Sunningdale Variegated, med brokiga blad. Vill man ha mörkröda blommor finns 'Claret' 'Lars' och 'Hadspen Blood' den sista har även mörkröda stjälkar och mörkröda inslag i bladen. Starkt rosa blommor har 'Roma' och 'Primadonna'
Tråkigt nog får våra Stjärnflockor fula, brunfläckiga blad under sommaren, det beror på angrepp av en insekt som heter Minerarfluga. Trist, men som tur är angrips inte blommorna.
Jag hittade det här om flugrackarn i Odla med P1
Sedan ett antal år tillbaka så har vi fått in en ny skadegörare i landet som angriper just stjärnflocka (Astrantia major). Det är en fluga som orsakar både gång- och blåsminor på stjärnflockans blad. Denna minerarfluga angriper bara stjärnflocka, vilket är en tröst i bedrövelsen. Flugan lägger ägg inne i bladet och det är sedan larverna som gör dessa minor som upplevs som fula fläckar. Flugorna flyger under mycket lång tid. Därför uppträder nya angrepp ända fram till augusti. När en ny skadegörare kommer in i landet så finns det inte många befintliga djur som lever på dess larver eller andra stadier av minerarflugan. Därför blir angreppen så svåra. Det är av naturliga skäl svårt att bekämpa skadedjur som lever inne i bladen.
Om man plockar bort de skadade delarna så ser i alla händelser plantorna bra mycket trevligare ut. Man kan naturligtvis pröva med att behandla plantorna med ett insektsmedel innan fläckarna börjar uppträda och upprepa behandlingarna med ca 2 veckors mellanrum. Detta för att hindra flugorna från att lägga ägg.

Ha det gott!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar


Tack! Jag blir så glad för din kommentar! Den behöver inte vara lång.
Ulrika

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...