torsdag 6 december 2012

Julkalender-lucka 6

Laminstrum galeobdolon 'Hermans Pride' Gulplister
En favorit med snygga blad finns bakom dagens lucka. Gönvitsilvriga blad har den och visst skulle den passa perfekt i en julgrupp. Tyvärr är den inte helt vintergrön så det går inte, men den är väldigt dekorativ i rabatten. Den får gula plisterblommor som ni säkert räknat ut av namnet och är riktigt fin när den blommar, men det är bladen som är vackrast. Blommorna verkar vara rika på nektar för dom lockar till sig massvis av bin och humlor. Vanligt Gulplister brukar sprida sig som en löpeld och bör ej planteras in i trädgården, men det gäller inte 'Hermans Pride'. 
Lätt att föröka!
Vill man ha många plantor går det bra att ta sticklingar genom att plocka en bukett med runt 5-10 stjälkar som toppas och sticks ner i jorden där man vill ha plantan. Vattna då och då och snart har du en fin planta. Givetvis är den jättelätt att dela också.
Plantan är väldigt härdig och trivs nästan överallt bara det inte är alltför torrt. Utseendet varierar beroende på ljusförhållanden, finast blir den nog i halvskugga, men det är en smaksak. I mörk skugga blir den rangligare och inte lika silvrig. 
Den blir ca 25-30 cm hög och går att använda som marktäckare om man sprider ut plantorna jämnt på ett område. Står plantan i en glesare plantering blir den väldigt rund och fin i formen när den vuxit till sig. Jag tror att den skulle fungera som en liten låg häck också, om man klipper ner den lite på försommaren. Jag ska prova det nästa sommar!
En väldigt tacksam, användbar och vacker perenn tycker jag.
Ha en underbar dag!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar


Tack! Jag blir så glad för din kommentar! Den behöver inte vara lång.
Ulrika

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...