onsdag 21 november 2012

Stensöta Polypodium vulgare

En växt som verkligen mått som en prins den här sommaren och hösten är den lilla ormbunken Stensöta Polypodium vulgare. Den är så här grön och fin just nu!
Den här vintergröna ormbunken är mycket vanlig i Sverige och lever på skuggig mark, gärna fuktigt, men klarar även att växa ganska torrt och soligt till. Man hittar den oftast på mossiga stenar, klippväggar och stubbar. Här i trädgården växer den mellan stora stenar där det kan bli rätt torrt ibland, men det gör inte så mycket då den kan inta "torrställning". Bladen rullar helt enkelt ihop sina flikar och inväntar regn eller fuktig väderlek då de rullar ut sig igen. Stensöta har fått sitt namn av sin ätliga rot som smakar sött.
Ha det gott!

3 kommentarer:

 1. Åh så söt den är... Har aldrig tänkt på att den är vintergrön... Hmmm... måste nog upp till mammas skog och kolla om där finns någon att gräva upp :-D

  Tack för tipset!
  /Eira

  SvaraRadera
 2. Kul fakta om namnet. Vill ha hundra miljoner ormbunkar, tycker de är så fina. Både när de är på g med späda skott och när de är gröna och frodiga.

  SvaraRadera
 3. It's a nice looking little fern, and that one suits the space growing between the rocks. The combination of soft fronds and solid rock is appealing. I appreciate the evergreen ferns in my garden, because it's great to have the green as long as possible. my Dryopteris are evergreen, but the rest of my ferns die back early in fall, leaving early gaps. I should look at adding a Polypodium.

  SvaraRadera


Tack! Jag blir så glad för din kommentar! Den behöver inte vara lång.
Ulrika

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...