onsdag 10 oktober 2012

Trädgårdstips och lök plantering

Den här hösten beställde vi en massa olika tulpaner. Det blev en salig blandning för det blir allra finast hos oss i alla fall.

Så här blommade det i Giganten i våras, lite trist med bara lila, här behövs mer variation.
 Många fler lökar i andra färger, höjder och former ska ner här nu.

Höstens lökbeställningen innehöll bl.a. en kollektion med 96 sorterade tulpan lökar i olika färger. (jättebra att varje sort låg i sin egen påse!) Av dom valde jag ut...
Queen of Night mörklila
Inzell vit
Attila rosalila
Ester ljusrosa
Atlantis lilagul

Jag kastade ut dom 38 nya lökarna i ett stråk där dom lila redan ligger under jorden.
Sen var det "bara" att hitta alla och gräva ner dom en och en bland vissnande  perenner,svampar och höstlöv.
Nu är det bara att vänta och hoppas att det blir lyckat, men med tulpaner blir det sällan som man tänkt. Jag är nog inte ensam om att ha råkat ut för felsorterade lökar? De svarta tulpanerna blev röda och de mixade blev också röda för några år sen, men när besvikelsen lagt sig blev det fint ändå.

LÖKTIPS
Har man besvär med sorkar som gräver och käkar opp lökarna kan man prova att blanda ner klippt människohår runt lökarna. Det fick jag höra av en trädgårdsbesökare i våras. Att det hjälper beror på att sorkarna avskyr att få håret i nosen. Tipset hade hon hört av en kvinna från Holland som odlar stora mängder tulpaner. Jag har inte provat det för än så länge har vi fått ha lökarna ifred.

Ha det jättebra och 
plantera fler lökar i era trädgårdar!


5 kommentarer:

 1. Kommer att blomma enormt vackert hos dig nästa vår. Tulpaner är så läckra både i form och färg.
  Bra tips ang. hår runt lökar.

  Ha en fin dag!

  SvaraRadera
 2. Din trädgård kommer att bli än vackrare nästa år med alla dessa nya tulpaner, kul tips om att skrämma sorkarna med hår.
  Kanske man får besöka en frisör om man skulle köpa massor av lökar billigt nu i höst, men precis som du så har jag inte haft några problem med sork om just tulpaner.
  Det där med hår kanske inte fungerar mot älg och äppelträd?
  Ha det fint.

  SvaraRadera
 3. Jamen det kanske borde provas. Om man får tag i riktigt långt hår från frisören och hänger upp några tofsar här och där ...i äppelträden. Kan nog fungera om dom dessutom är ordentligt duschade med den där parfymen...;-)

  SvaraRadera
 4. It will look nice with the pink and white Tulpan added to the purple next spring. The last item I planted 50 pink double tulips, I ended up with 48 pink, one tall bright orange, and one purple. The purple tulip blended okay, but the one bright orange that was much taller looked very out of place. I didn't have the heart to pull it out though. :)

  SvaraRadera
 5. Bra tips om människohår runt tuplpanlökarna. Synd bara att det inte funkar mot rådjur...

  SvaraRadera


Tack! Jag blir så glad för din kommentar! Den behöver inte vara lång.
Ulrika

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...