torsdag 13 september 2012

Ett nytt litet projekt

En kantig del av trädgården ska bli bättre. Det här stället ligger i gränslandet till den vilda delen av tomten, förr i tiden hade släkten sin skrothög här bakom en stor sten. En Katsura som tidigare vuxit bra och var jättefin, pinades så gott som ihjäl av årets konstiga vårväder. Vi kapade ner den helt och flyttade den till en ny plats, tveksamt om den klarar sig, men vi håller tummarna. 

 Det som nu är under förvandling är triangel format och inte så stort, här har marken jämnats till. Några Rhododendron och Azaleor växer på vänster sida och en Snöbollsbuske står där till höger.
I nederkant skymtar en Vårazalea. Där det nu är kil med gräs ska det bli en odlingsyta och runt den en ny barkstig som ansluter till en gammal barkstig. När det är klart blir stigen en naturlig avskiljare mot det mer vilda ängsområdet.  

  Gräset täcks med gamla tidningar som läggs ordentligt omlott i ett tjockt lager.
Jord läggs på eftersom för att hålla tidningarna på plats. Man får lägga sten eller vattna på då ligger dom kvar, men sen är det bäst att få på jorden rätt snabbt ändå.

 Då och då när jag gräver hittar jag vackra stenar som ligger därnere i underjorden och bara väntar på att grävas upp och användas i trädgården. Det är bara att tacka och ta emot!

Djupa kanter grävs runt om så tidningslagret kan vikas ner där.
(fylls med bark senare)
 
 Jag täcker och täcker, tidning på tidning och sedan ett lager jord ovanpå som gör att gräset under inte har en chans att leva vidare.

Dags att köra några fler kärror dynga och jord till planteringsytan.

Sen täcks ytan där stigen ska vara med ett lager tidningar och en supertät markduk.
(Här möts en gammal och ny stig) 

Ovanpå markduken ska ett lager bark ligga. Det blir inte lika tjockt och täckande som jorden, därför behövs markduken som ogrässpärr.

Här har vi börjat lägga ut barken på stigen.

Några nya plantor har kommit i jorden, men ännu fler ska dit, vilka får ni veta när hela planteringen är färdig.
Som kant mot stigen där skottkärran står har natursten lagts och mot den nya stigen ligger mossiga stockar från skogen. Nu behöver vi mer bark, säkert 10-12 säckar.
Mer om detta om några dagar....
Ha det gott!

4 kommentarer:

 1. Tänkte just fråga vart ni köper bark?? Man skulle fått tag på en släpvagn med bark...jag gillar barkgångar..så fint ...blir jätte bra de ni gör :)Trevlig helg// Stina J

  SvaraRadera
 2. Kul att läsa hur ni går till väga. Var ut i går kväll och planterde ner växter och håller mig till en liknden metod:)
  Ha en bra dag!

  SvaraRadera
 3. Just nu hämtar vi i skogen där det legat en hög med rester efter skogsaverkning. Det fungerar lika bra, kanske inte så snyggt som riktig bark, men det är nära till. Tidigare fick vi hämta på en såg i Sävar. Ring och fråga ngn såg i närheten om de har bark blir nog billigast om du behöver mycket.
  Lycka till!

  SvaraRadera
 4. Vilket jättejobb...ser fram emot att se slutresultatet...=)

  Kram Ninni

  SvaraRadera


Tack! Jag blir så glad för din kommentar! Den behöver inte vara lång.
Ulrika

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...