söndag 4 mars 2012

Träd beskärning

I helgen har äppelträden och prydnadsapeln beskurits. Det blev fem kärror kvist mindre på gården nu. Visst har vi hört och läst om fördelarna med att beskära under JAS-månaderna (juli, augusti, september) men inte blir ngn riktig beskärning gjord då inte. Nu lär det bli en hel del vattenskott istället, det vet jag, men man måste ju beskära. Nu var det hög tid! Skulle inte ta så mycket , bara snygga till lite, men....
 Det är viktigt att träden får en någorlunda harmonisk form, de ska vara fina att titta ut på, genom köksfönstret. Det är då man ser och retar upp sig på de där grenarna som vuxit helt galet i kronan. Man kommer åt så bra nu, man kan gå ovanpå snön, man behöver inte vingla på stegen. Ja, det blev väl för mycket nu igen.
Våra gamla äppelträd är inga "modellträd" de har sin alldeles egen personlighet. De är gamla och på grenarna växer lav. Mormor och morfar planterade dom på trettitalet när man uppmuntrade folk att plantera äppelträd i norrland. Sedan dess har det varit si och så med beskärningen, det är nog mest älgarna som skött den biten. Vi har försökt beskära och forma så där lagom, grunformen har de redan och den vill vi behålla.
 Det här trädet kallade mormor för Selinerträdet, vet inte vilken sort det kan vara. Vi har trott att det varit på väg att dö rätt länge nu, men det lever vidare.Visst är det något japanskt över det, något vind pinat och tuktat.
När allt var klippt och försiktigt kärrat över den snorhala isen mot skogskanten, tittade månen fram mellan grenarna. Tyckte jag kände en svag doft av vår!
Hälsar våra nya följare välkomna!
Ha det gott på söndagkvällen!

3 kommentarer:

 1. Tänkte trädbeskära under JAS förra året, men det blev inte av. Tiden räckte inte till...och nu är jag i valet och kvalet. Nu eller senare i juli...
  Fin bild på trädkronan och månen:)
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 2. Det har vi tänkt i flera år. Nu blev det nu och det känns himla bra! Tack!

  SvaraRadera
 3. Beskära träd det är svårt och som du skriver man har inte tid i JAS månaden. Och då har ju äppelträden kart så då är det ju lite synd.

  Fina bilder.

  Ha en bra dag
  Gunilla

  SvaraRadera


Tack! Jag blir så glad för din kommentar! Den behöver inte vara lång.
Ulrika

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...